AKTUELNO

Reditelj Ljubiša Ristić rekao je za Novo jutro Televizije Pink da su veze Srbije i Rusije duže od 180 godina, da one idu još od vremena Petra Velikog.

- Slava Vladisavić, grof Raguzinski, bio je naš čovek, onaj koji je iscrtao granicu sa Kinom i koji je napravio prve izveštaje o Krimu, Kini i putu za Kinu. To su duže i starije veze od ovih 180 godina - kaže Ristić.

On je istakao važnost posete Lavrova i dodao da je važno da Srbija “sedi na dve stolice”.

- Ako ne sedimo na dve stolice teško da će nas uopšte biti. Onaj ko nas gura da sedimo na jednoj stolici taj nam pravi veliko zlo. Gura celu ovu drugu stranu protiv nas. Koja god da je stolica u pitanju nama je apsolutno neophodno da se držimo naše politike dobro sa svima, dobro sa obe strane, i jedni i drugi ako imaju šta dobro da nam kažu i da nam daju - Hvala lepo, a ako će da nas ucenjuju i da nas potiskaju i tako dallje, onda ćemo da vidimo i sa drugom stranom šta ima da kaže - ističe Ristić.

Foto: Printscreen

Po njegovim rečima takvu politiku vodimo duže od 180 godina, a EU je jedna organizacija koja ne zna tačno šta će da radi.

- Da li da uvodi sankcije protiv Rusije, da li da odvaja mediteranski deo Evropske unije, da li da se cepa na pola, da li da istera Englesku ili da je drži unutra. Sve to je takozvana jedinstvena politika. Jedinstvena politika je samo kada treba da se ucenjuje neko mali kao što smo mi. Jedinstvena politika nema nikakvu šansu da postoji, pogotovo zato što su sve te zemlje, naročito ove nove koje se primaju u EU, prethodno su prošle kroz trijažu pripreme za NATO, njihove vojske su eliminisane kao nacionalne vojske, oni su sada pod komandnom strukturom koja je potpuno američka - objašnjava Ristić.

Kako kaže, nisu Amerikanci blesavi da ratuju sa Rusijom, a ni Rusi nemaju nameru da ratuju sa bilo kim.

Foto: Printscreen

- Radi se o tome da se Amerikanci vraćaju u Evropu, pošto su ih Nemci pre 20 godina izbacili iz Nemačke, oni se sada vraćaju u Ramštajn i druge baze, a Nemci se hvataju za glavu. Amerikanci se vraćaju grubo i bahato. Mi u toj celoj situaciji moramo pažljivo da posmatramo šta se događa zato što, za razliku od ovih drugih delova Evrope, jugoistok je posebno osetljiv, uvek je bio - rekao je Ristić.

On je prokomentarisao slikanje naše vojne zgrade.

- Dva amerikanca i dve Ukrajinke sa dronovima slikaju zgradu Generalštaba. Meni je to bilo smešno. To spada u ovo vreme u kom živimo - naglašava Ristić.

Ristić je rekao da su u pravu svi koji kažu da je put u Evropu važan pre svega zbog sređivanja naše zemlje same po sebi.

#Ljubiša Ristić

#Rusija

#Sergej Lavrov

#Srbija

'