AKTUELNO

U protekla dva dana Vojna policija Srbije privela je osam stranih državljanja koji su pokušali da neovlaašćeno snimaju ili da ulaze u vojne objekte gde je civilima strogo zabranjen ulaz.

Među uhapšenima su i dva amerikanca koji su sa dve ukrajinke dronom pokušalii da snimaju zgradu starog Generalštaba u ulici Kneza Miloša. Ovo je ujedno bilo i treće hapšenje američkih državljanja koji su u proteklih mesec dana uhvaćeni u špijunskim i kriminalnim radnjamau Srbiji.

Bivši obaveštajac Božidar Spasić rekao je da bi ovo moglo da se kaže da je obaveštajna ofanziva na Srbiju krenula najavom šefa obaveštajne službe CIA, koji je rekao da će ta organizacija pojačati intenzitet svog rada na Balkanu i da je u tu svrhu, za celi svet, predvideo 20.000 novih agenata.

-Verovatno, vidimo da nešto od tih 20.000 pada ovde i kod nas u dvorište. Nije slučajno da su svi stranci uhvaćeni oko vojnih objekata. Ajde da je neko uhvaćen oko nekog igrališta ili nečega, nego baš na vojnim objektima. I drugo, onaj slučaj Danijela koji je uhvaćen sa onim pištoljem pokazuje da neki američki centri moći ili američka obaveštajna služba pokušava da dođe do nekih informacija koje sada u ovom momentu fale. Ono što je za mene posebno značajno jeste momentum u kojem se pojavljuju ovi “turisti”. To je uobičajena praksa da se pojavljuju kao turisti. Oni će verovatno reći da su pravili neki film, a ove dve prostitutke iz Ukrajine, one su verovatno puštene, bile su samo maska. Obično obaveštajci na nekim takvim zadacima koji su javni, da se pokazuju, oni sa sobom vode ili žene ili neke mlađe osobe da bi se to predstavilo kao da je nešto porodično ili zanimljivo – kaže Spasić i dodaje da je ovoi vrlo ozbiljan pokušaj i da su to tzv. javna špijuniranja.

Foto: Printscreen Youtube

-Oni su ušli u te objekte, snimaju objekat, ne kriju se. Za našu službu je interesantno da, ako oni toliko rade javno, šta onda rade tajne? To je za mene jedno pitanje vrlo ozbiljno. To znači da je Srbija postala jedna ozbiljna i jaka država. Ovo su za sada verovatno neke izviđačke operacije, ali iza toga se uvek krije neka ozbiljnija namera.

Spasić kaže još da će iz istrage biti vrlo interesantno pitanje gde su nabavili dron, jer prema posebnim uredbama Srbije, kako je dodao, zna se kako se koristi dron, kao i koliko može da se penje.

-Dron je trebao da se popne iznad zgrade Vojne obaveštajne službe i Kontra obaveštajne službe. Ako bi ga popeli još deset metara iznad, u potpunosti bi snimao sedište naše vlade, a još 15 metara više on bi u potpunosti snimao Predsedništvo – ističe Spasić.

General u penziji Vidosav Kovačević rekao je da je prema strategiji za nacionalnu bezbednost država razvila svoje bezbednosne sreukture i organe, prvo vojsku i policiju, a potom i BIA, VBA i VOA.

Foto: PornHub Printscreen

-Danas je razvila i mnoge druge delove unutar državne strukture. Imamo i to da naši državnici polažu Visoke studije bezbednosti na Vojnoj akademiji. Upravo danas efekat svih tih mera koje je država preduzimala jeste hapšenje svih tih ljudi. Sve skupa ovo mi deluje jako dobro što su te naše službe uradile – naveo je Kovačević i dodao da ne veruje da je interes trenutne američke ambasade da na Balkanu pravi neke probleme.

- Ja se više bojim nekih otrgnutnih delova, tih poraženih snaga Klintonovih, ili onih koji još postoje kongresmeni, senatori kojima se jako žuri da naprave neke probleme – ističe Kovačević.

Profesor doktor Radomir Milašinović sa Univerziteta u Beogradu smatra da su ovo više probni baloni zbog nečega što je uspostavljeno kao cilj i strategija.

Foto: Printscreen Youtube

-Ovo je neki ogromni projekat, ne mislim samo na naš prostor, nego na jedan pojas i jedan put. Priča se mnogo o potrebi potiskivanju Rusa sa ovih prostora. Međutim, rtadi se o nečemu što je još ozbiljnije. Ovo što se desilo juče, prekjuče su naprosto neki probni baloni da bi se videla efikasnost i pokrivenost od strane naših službi bezbednosti –rekao je Milašinović i dodao da smo napravili jedan skok kada je u pitanju bezbednosna kultura.

#Amerika

#Božidar Spasić

#CIA

#Špijunaža

'