AKTUELNO

Poseta se realizuje nedelju dana posle Vučićeve posete Hrvatskoj.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vucić pružio uveravanja delegaciji Saveza da će Hrvati u Srbiji biti integrisani u svaki segment društva i da se nikako ne smeju osećati ugroženo

Žigmanov je posle razgovora sa predsednikom Srbije rekao novinarima da je Vučić na svaku inicijativu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini odgovorio pozitivno.

Upitan šta je konkretno tražio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Žigmanov je naveo da je pokrenuto nekoliko ključnih inicijativa za probleme sa kojima se suočavaju.

U pitanju su komunalna infrastruktura, kao što je rešenje mosta kraj Sombora, zatim dolazak u posed namene kuće Bana Jelačića, otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao i uključivanje predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenja odluka, pre svega kada je u pitanju pokrajinska administracija.

Foto: Tanjug

Što se tiče rokova koji su određeni, Žigmanov je rekao da oni zavise od inicijative o kojoj je bilo reči, od nekoliko meseci do procesa koji će trajati duže.

Veruje da će jedan deo ovih problema biti rešen pre svega zato što je, kaže, Vučićeva osnovna poruka bila: "sve što tražite nije preko onoga što je standard i sve će biti rešeno".

Žigmanov je preneo da će najpre biti rešavan problem dolaska u posed Hrvatskog nacionalnog veća kuće Bana Jelačića.

Sastanak je, kaže, bio veoma plodonosan, Vučić je odredio nosioce svih aktivnosti i rokove, i "poslao nekoliko više nego prihvatiljviih poruka".

Vučić je, prema Žigmanovu, poručio da se "Hrvati nikako ne smeju osećati ugroženo i da će biti integrisani u sve segmente društva".

Foto: Tanjug

- Objasnio je i da problemi koji su ranije postojali nisu bili plod namere neke politike, već odsustva kominikacije - preneo je Žigmanov.

To će se nadoknaditi redovnim susretima, nakon čega će se pratiti ono što je dogovoreno i ići ka novim projektima, dodao je Žigmanov i napomenuo da je sa srpskim predsednikom dogovorio sledeći sastanak za manje od mesec dana.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Sastanak

#nacionalna manjina

'