AKTUELNO

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac se godinama zalagao za ulazak u NATO, a sada je to i obelodanjeno u depešama Vilkiliksa.

U objavljenoj tajnoj depeši Vikiliksa podseća se na sastanak koji je 2. februara 2010. godine održan između trenutnog kandidata za gradonačelnika Beograda, a nekada ministra odbrane Dragana Šutanovca i ambasadorke SAD Meri Vorlik. Sastanak je održan u Beogradu.

U razgovoru sa njom, Šutanovac je pozdravio priliku za unapređenje bilateralne saradnje sa SAD i odredio glavne ciljeve za 2010. godinu - profesionalizacija vojske, slanje trupa u Liban i na Kipar u mirovne operacije i povećanje podrške domaće javnosti NATO paktu.

Šutanovac je tada izrazio podršku eventualnom članstvu Srbije u NATO.

On je ambasadorku podsetio na anketu iz 2009. godine prema kojoj se 27 odsto anketiranih građana Srbije izjasnilo ZA članstvo u NATO paktu. Ovaj procenat tadašnji ministar ocenio je kao relativno visok, a zatim istakao da je važno stvoriti bolje okruženje za zajedničke aktivnosti sa NATO, iako se Srbija "neće pridružiti u narednoj godini ili za dve".

Foto: Tanjug

Isticao je da mora da radi na eventualnom članstvu u NATO zarad boljitka države, jer je ubeđen da bi "Srbija brže išla napred unutar pakta, a ne izvan njega".

SALTO MORTALE

Šutanovac nekoliko godina kasnije pokazuje potpuni apsurd u stavovima, odričući se politike koju je svesrdno podržavao i propagirao.

- Kada je reč o NATO, mislim da je Partnerstvo za mir dovoljan okvir saradnje i postoji još mnogo mogućnosti koje nismo iskoristili - rekao je Šutanovac jednom prilikom, izbegavajući da novinarima da konkretan odgovor na pitanje kada je došlo do potpunog političkog zaokreta i kada je prestao da veruje da je NATO pakt "najbolje rešenje za Srbiju".

Mnogi bi rekli da se Šutanovčevi stavovi zapravo i nisu promenili i da je na delu čist oportunizam, budući da je političar u pokušaju svestan da mu se zalaganja protiv NATO više isplate u borbi za prestoničku fotelju.

Verovatno su i u pravu svi oni kojima je ovakvo objašnjenje prvo palo na pamet prilikom čitanja teksta o njegovom licemerstvu.

Pročitajte još: BRANI KOLEGE? Propali opozicioni kandidat Saša Janković OTVORENO STAO U ODBRANU ŠPIJUNA!

#Beograd

#Dragan Šutanovac

#Izbori

#NATO

#Vikiliks

#ambasador

'