AKTUELNO

Šef diplomatije Ivica Dačić razgovarao je danas u Beogradu sa američkim senatarom Ronom Džonsonom koji je izrazio interes SAD da pomognu Beogradu u nalaženju dugoročnog rešenja u odnosima sa Prištinom.

Džonson je sugerisao da se prošlost ostavi prošlosti, da se ne zaboravi, ali da se oprosti, a da se fokusira na budućnost. Američki senator je pozvao obe strane da iskoriste istorijsku priliku za progres u normalizaciji svojih odnosa, navodi se u saopštenju MSP.

Dačić je potvrdio spremnost Srbije za ulaganje napora u pronalaženju trajnog rešenja koje će biti u obostranom interesu i u cilju stabilnosti u regionu. Šef srpske diplomatije i senator Džonson razgovarali su i o dugoročnom prijateljstvu između SAD i Srbije i važnosti tih odnosa za obe zemlje i za region.

Na današnjem sastanku diskutovalo se, takođe, o načinima za jačanje bilateralnih veza, posebno u svetlu obeležavanja 100 godina od kada je tadašnji predsednik Vudro Vilson naredio da se na Beloj kući podigne srpska zastava.

Razmenjeni su i pogledi o situaciji u regionu i važnosti uloge Republike Srbije u promociji mira i bezbednosti, kako za sam region, tako i za Evropu.

Džonson boravi u poseti Beogradu, a večeras će ga primiti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

#Amerika

#Ivica Dačić

'