AKTUELNO

Deset godina je prošlo od samoproglašenja nezavisnosti Kosova, Priština je ovaj datum proslavila, dok su se juče na severu Kosova pojavili plakati sa natpisima deset godina okupacije KIM i na crnoj pozadini gde su ruke sa lisicama.

Sve nas ovo dovodi do pitanja gde je Kosovo danas, deset godina posle.

- Ovo je još jedan od pokušaja Prištine i Kosovskih Albanaca da naprave državu. Moramo da napomenemo nekoliko pokušaja novijeg vremena, od ustavne deklaracije 2.jula 1990. godine, kada su pokušali da proglase državu, i mera koje smo tada preduzeli i koje su bile administrativne a ne nasilne - rekao je generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović. Kako je rekao, nažalost, 1997.godine krenuo je oružani sukob u pokušaju da ostvare ovaj cilj, ali im ni tada nije uspelo. Zatim, kako kaže, desila se i Nato agresija na našu zemlju a sve u finkciji i sa ciljem da se proglasi nezavisno Kosovo.

Foto: Printscreen

- Nama je to u tom trenutku predočeno na jedan način, Albanci su to tumačili na drugi način, a međunarodna zajednica na svoj, štiteći svoj interes. Albanci će se jednog dana probuditi sa svešću ili saznanjem da je to interes otuđenog dela međunarodne zajednice, nije njih briga ni za Srbe ni za Albance - rekao je advokat Goran Petronijević.

Kako objašnjava, moramo imati u vidu još jednu stvar, mislim da je glavni faktor jedan proces koji je bio najjači argument Srbije, pogledajte šta se sada dešava i slične situacije koje se dešavaju u svetu zato što taj otuđeni deo međunarodne zajednice to smatra svojim interesom .

Foto: Printscreen

- Ono što je važno jeste to da javnost zna da ni Priština ne zna kakva je lista i ko je njih sve priznao. Kada pogledate njihova akta vidi se da tu ima svega i svačega, negde je neko priznao usmeno, negde neko ko nema mandat da to uradi, igrali su igru velikih brojeva da bi prikazali da je proces krenuo. Ono što se desilo sa Burundijem pokazuje da će mnogi preispitivati ove odluke - rekao je Petronijević.

- Siguran sam kada bi sada sproveli anketu među zvaničnicima u Prištini, da 95 posto zvaničnika ne bi znalo ko su zemlje koje su ih priznale, kao ni ovi što su priznali da sigurno ne znaju gde je Kosovo - rekao je Veljko Odalović.

#Goran Petronijević

#Kim

#Veljko Odalović

'