AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je danas sve kolege, ministre spoljnih poslova EU, da "vode računa" kakve poruke šalju Srbiji i ocenio da je "kontraproduktivno i neprihvatljivo" da pojedini ministri spoljnih poslova šalju arogantne poruke da Srbija mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ukoliko želi da postane član EU.

- Pozvao sam ih da se pridržavaju zajedničke pozicije EU, kada je reč o Kosovu. Ono što oni ne žele da čuju u svojim zemaljama, ne treba nama da šalju. To je ponižavajuće i apsolutno neprihvatljivo za Srbiju - rekao je Dačić nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU i zemalja kandidata u Sofiji.

Srbija će nastaviti dalje sa dijalogom, kaže Dačić, ali ističe da dijalog i trajno rešenje podrazumevaju dogovor koji će uvažiti interese obeju strana.

- Mi ćemo nastaviti dalje sa dijalogom, u interesu mira i stabilnosti u regionu, u interesu rešavanja pitanja na miran način, ali bez bilo kakvih arogantnih poruka, koje se govore čak usred Beograda. Ako neko želi da dođe u Beograd da bi to rekao, mislim da nema potrebe da gubi vreme, Srbija to sigurno neće uraditi na takav način - rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije kaže da je tema neformalnog sastanka ministara u Sofiji bila zajednička bezbednosna i odbrambena politika i da se najviše govorilo upravo o aktuelnim problemima - terorizmu, ilegalnim migracijama, krijumčarenju ljudi i oružja, koji ugrožavaju bezbednost na teritoriji cele EU.

Razgovaralo se i o Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan koja je objavljena prošle nedelje, kaže Dačić i ocenjuje da su njegove kolege uglavnom zadovoljne tom strategijom, a da nekih nesuglasica ima među zemljama kandidatima zbog toga su baš Srbija i Crna Gora budu istaknute kao vodeće zemlje u procesu evrointegracja,već da je trebalo da "sve bude u paketu".

- Ja sam u ime Srbije ocenio da je taj dokument dobar i da po prvi put otvara jednu jasnu vremensku perspektivu, kada je reč o Srbiji i Crnoj Gori - rekao je Dačić i dodao da je skrenuo pažnju na nelogičnost da u jednom delu te strategije stoji da bilateralni sporovi treba da se konačno reše pre ulaska u EU, da EU ne želi uvoženje nestabilnosti.

- A ja sam ih pitao na sastanku - pa dobro, a kako se setiste sada tog principa kada Srbija treba da uđe u EU, a do pre nekoliko godina, Slovenija i Hrvatska postale su članice EU, a sada imaju veliki granični problem - rekao je Dačić.

S druge strane, kako je rekao, danas je razgovarao i sa slovenačkim ministrom Karlom Erjavecom, koji je rekao da ti problemi, granični sporovi, neće moći biti rešeni do 2025. godine, a na pitanje da li to znači da je protiv ulaska Srbije u EU, Erjavec je rekao da Slovenija želi da "pogura", da Srbija uđe čak i pre toga u EU. Dačić tako ocenjuje da, na sastanku u Sofiji nije bilo negativnih tonova , i izrazio zahvalnost svima koji su se na ovom skupu pohvalno izražavali o Srbiji.

#Ivica Dačić

#Srbija

'