AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Nemačke Zigmar Gabrijel nije doneo nikakav dokument i istakla da je pravno obavezujući sporazum isključivo u nadležnosti Beograda.

Upravo je suprotno, kazala je Brnabić, jer je, kako je rekla, on nas pitao "kakav je plan za budući dijalog Beograda i Prištine".

- Nije tačno, on nije doneo nikakav dokument, razgovarali smo između ostalog o dijalogu Beograda i Prištine i dugoročnoj normalizaciji odnosa -  rekla je Brnabić novinarima nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Istakla je da bi bilo besmisleno da Gabrijel donosi bilo kakav dokument kada Beograd o tome razgovara sa Prištinom.

- To je stvar Beograda i Prištine i nema potrebe da bilo ko donosi dokument u Srbiju - rekla je premijerka. Na pitanje novinara da li je možda reč samno o predlogu, premijerka je rekla da je upravo suprotno - da je Gabrijel pitao nas kakav je predlog za budući dijalog Beograda i Prištine.

- To zavisi samo od Beograda, oni mogu da nas pitaju kakvi su nam planovi, ali to zavisi samo od nas - rekla je.

Za Srbiju je, kako kaže, neprihvatljiva nezavisnost KiM. Premijerka je rekla i da je pogrešno preneta izjava Gabrijela u Prištini da Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova. Pojasnila je da je Gabrijel govorio figurativno da Srbija treba da prihvati nezavisnost Kosova.

- To je njegovo mišljenje, on je ministar spoljnih poslova zemlje koja je priznala nezavisnost Kosova, ali postoji pet zemalja članica koje to nisu. Srbija ne mora i neće - naglasila je Brnabić.

Ona je podsetila da je Beograd posvećen dijalogu i da je sa naše strane u potpunosti implementirano sve što je dogovoreno Briselskim sporazumom, kao i da je ostao samo energetski sporazum, ali da se i na tome radi.

- Priština nije uradila nijedan korak, te kao predsednica vlade pitam zemlje EU i one koji su priznali Kosovo - šta je sa Briselskim sporazumom i zašto i dalje razgovaramo o odgovornosti Beograda koji je pokazao da je najodgovorniji u regionu - poručila je Brnabić.

Gabrijel je u Prištini, kako je juče preneo Rojters, rekao da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova kako bi ušla u EU.

#Ana Brnabić

#Zigmar Gabriel

'