AKTUELNO

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da i izjava nemačkog ministra spoljnih poslova Zigmara Gabrija ukazuje da se priprema rasplet događaja oko Kosmeta i da će zemlje koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova biti pod velikim pritiskom.

- Očigledno je da se priprema rasplet događaja oko Kosmeta i da sada sve zaintersovane strane zauzimaju pozicije i iznose svoje stavove - otvoreno ili nešto prikrivenije. Poruka nemačkog ministra predstvlja stav Nemačke – rekao je Drecun gostujući u emisiji Novo jutro na Televiziji Pink.

On je ukazao na podele u EU ne samo između zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisbnost Kosova, nego i među onima koje su priznale, pa se sada dvoume.

- Izjava Zigmara Gabrija pokazuje, kao i izjava slovenačkog predsednika, da će se u narednom periodu vršiti ogroman pritisak na ovih pet zemalja koje nisu priznale Kosovo da promene stav – rekao je Drecun.

- Nemačka teza je da mi prihvatimo postojanje te samoproglašene države, ali da je zvanično ne priznamo i tako joj otvorimo put za članstvo u UN čime bi ta tvorevina zaokružila međunarodno – pravni kapacitet koji joj nedostaje – istakao je Drecun.

Kako je ocenio, to je formulacija koja zvuči potpuno nerealno.

- Ja tu ne vidim ponudu nekakvog rešenja. Kada pogledate izjave američkih zvaničnika očigledno je da i među Albancima počinje da se razmišlja o tome kako raspetljati kosmetski čvor. Bilo je razgovora sa međunarodnim zavničnicima i o eventualnoj podeli Kosova sigurno – dodao je Drecun.

Prema njegovim rečima, sa druge strane u Srbiji postoji unutrašnji dijalog koji treba da dovede do kristalilisanja inicijalnog predloga kako mi vidimo konačno rešenje tog procesa.

- Ništa nije završeno, to priznaju i Albanci i svi drugi i očekujemo da ćemo u narednom periodu posebno ove godine da možda imati jedan ozbiljan proces koji bi trebao da dovede dogovornog rešanja Beograda i Prištine uz posedovanje velikih sila, jer bez njih to ne može da prođe – naveo je Drecun.

Foto: Printscreen

Novinar sa Kosova Idro Seferi kaže da nakon izjave ZigmaraGabrijela postavlja pitanje da li je to zvaničan stav Nemačke, ali da je važno da je EU dala okviran rok da pregovorima Beograda i Prištine reši pitanje Kosova i Metoihije.

- Važno je da sve strane ne kriju spremnost da se nađe neko rešenje - naveo je Seferi za Novo jutro, ukazavši da je napravljen veliki broj pauza posebno u poslednjih godinu dana.

#Kosovo

#Milovan Drecun

#nezavisnost

'