AKTUELNO

Zoran Ostojić je rekao da je važno da se relaksacija odnosa širi i na region.

Komentarišući posetu predsednika Vučića Hrvatskoj novinar Zoran Ostojić rekao je za "Novo jutro" Televizije Pink da je bitno dizanje vidljivosti Srba u Republici Hrvatskoj, kojih je posle raspada Jugoslavije ostalo tek trećina od prethodnog broja.

- To je najvažnije, da građani Hrvatske, srpske nacionalnosti mogu slobodnije da se osećaju Srbima. Značajan je dolazak predsednice Hrvatske na njihovo nacionalno veće. Pored toga što smo vratili matične knjige koje je JNA odnela iz Hrvatske, i što su se Kolinda i Vučić dogovorili da obnove prugu Beograd - Zagreb zajedničkim projektom, evropskim parama. Najvažnija je relaksacija odnosa, a najveći efekat da je to bila dobra poseta vidi se po reakcijama ekstremista u Zagrebu i Beogradu, koji tom posetom nisu zadovljni - kaže Ostojić.

Kako dodaje, Hrvatskoj je u interesu da joj susedi budu u EU i stabilna zemlja, a nama je u interesu da od Hrvatske imamo neku pomoć u tome što nas čeka.

Foto: Printscreen

Ostojić je rekao da je bitno da se relaksacija odnosa širi i na region, osim možda kod nekih ekstremista u Bosni.

- Ovde se ponavlja situacija u Hrvatskoj da je predsednik protiv vlade. Kolinda se sa HDZ-vom vladom nešto i ne slaže. HDZ mora da se evropeizuje i reši kontakta sa ekstremistima - istakao je Ostojić.

On je dodao da je Plenković pomak u odnosu na svog prethodnika Karamarka.

- Ubeđen sam da će sa srpske strane Vučić pritisnuti dijalog, a mislim da u Hrvatskoj postoji neko treći ko to gleda, možda Brisel - kaže Ostojić.

Kako kaže Tuđman je bio u Beogradu kada je već bio rat u Hrvatskoj.

- Mislim da je značajna izjava Kolinde da su ti koji su protestovali bili marginalci, što bolje zvuči nego ekstremisti. Dobar je rezultat da ovde neće biti loših izjava o Hrvatskoj 100 dana - rekao je Ostojić.

Na izjavu Štrahea, koji je iz ekstremno desničarske partije, da je Kosovo Srbija i da Srbi sa severa imaju pravo na referendum Ostojić je rekao da to da prihvatimo nezavisnost ne znači priznanje.

- On je vice kancelar, to ne menja politiku Austrije, Kurc ga je odmah poklopio. Gabrijel će verovatno ostati ministar spoljnih poslova i to što je rekao da prihvatimo nezavisnost ne znači priznanje - ističe Ostojić.

Kako kaže treba da pazimo da od prijatelja ne pravimo neprijatelje.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Srbija

#Zoran Ostojić

'