AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji na poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović boravi u Hrvatskoj, o značaju ove posete i reagovanjima kao i o rezultatima i eventualnim posledicama, za NOVO JUTRO televizije PINK govorili su prof.dr Slobodan Zečević i Milenko Dželatović.

- Ova poseta je bila pod velikom tenzijom i čak je neka negativna energija postojala oko čitave te posete. Atmosfera koja je stvarana bila je poprilično loša, međutim, mislim da je hrabrost predsednika Vučića da ode tamo, drugo, jedno odmereno ponašanje Kolinde Grabar Kitarović, možda i činjenica da je žena, jedna mudrost sa kojom je ona pristupila celoj toj stvari, mislim da je spustilo tenziju i da smo shvatili da možemo da razgovaramo bez obzira što ima tema oko kojih se ne slažemo i da je to nešto što je važno za uspostavljanje osnova za nekakve normalne odnose u budućnosti - rekao je Prof.dr Slobodan Zečević, saradnik Instituta za Evropske studije.

Foto: Printscreen

Kako kaže, živeli smo zajedno u jednom okviru koji se zvao Jugoslavija, i imali smo mnoge prednosti kao i koristi od toga, privredne, kulturne, sportske i sve druge, i to je onda odjednom prekinuto našli smo se u jednom stanju regresije.

- Možda je sada vreme da razmišljmo kako da spustimo loptu i da počnemo da gradimo neke makar normalne odnose između Srba i Hrvata koji su dva izuzetno bliska naroda - rekao je Zečević.

Jučerašnju posetu obeležili su razgovori u privrednoj komori Hrvatske.

- Apsolutno veliki pomak, naročito za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, i naročito za ekonomske odnose, a koji su u strašnom dizbalansu u poslednjih deceniju ili deceniju ipo . Prethodne vlade, pre Aleksandra Vučića nisu nastojale da uspostave kakav takav balans između privrednih potencijala i privrednih upliva srpskih firmi u Hrvatsku, onakav ili bar približno onakav kakav je priliv Hrvatskih potencijala u Srbijiu - rekao je ekonomista Milenko Dželatović.

Foto: Printscreen

Kako je rekao, to je pravi potez da se vide mogućnosti inteziviranja i dinamiziranje ekonomske saradnje bez zatvaranja teških tema. Ono što se desilo, kako kaže, govori više o Hrvatskoj javnosti i podgrevanju te atmosfere nego o nama.

-Na kraju krajeva, predsednik Srbije je otišao na zvanični poziv predsednice Hrvatske i takav doček ili takvi pokušaji miniranja, ili nametanja nekih zvaničnih tema poput ratne odštete je samo pokušaj bacanja senke na ono što je dominantno a to je ono da je poseta uspela i da će sigurno posle ovoga i srpske kompanije i nivo ekonomskih odnosa doživeti značajan progres u odnosu na ovo što smo imali do sada - rekao je Dželatović.

Dželatović smatra da predsednik hrvatske vlade Plenković, u ovoj rundi nije reagovao, kako kaže, na najbolji način.

Foto: Printscreen

- On nije razumeo da ovo nikako nije vreme za uslovljavanje, jer ono vodi do prekida dijaloga između Srba i Hrvata, a ima toliko spornih stvari u prošlosti, tako da ukoliko vi uslovljavate bilo koga onda će on da kaže hvala lepo, ali ja sa vama ako me uslovljavate neću da razgovaram i mislim da nije najbolje razumeo ovaj politički trenutak - rekao je Zečević.

Kako kaže, suština je u povećanju privredne razmene, u saradnji na svim poljima, toleranciji, uklanjanju prepreka za protok robe, prepreka za naše investicije.

- Oni poprilično učestvuju u privredi Srbije što je dobro, jer zapošljavaju naše ljude i mi ovde proizvodimo. Sa druge strane, nije dobro što Srbi zbog diskriminacije nedovoljno investiraju tamo, što opet ide i na štetu Hrvatske - rekao je Zečević.

Nažalost i od Hrvatskih zvaničnika dolaze neke čudne izjave gde se nacizam glorifikuje.

- Oni stalno misle da mi njih dovodimo u vezu sa nezavisnom državom Hrvatskom ali oni ustvari sami sebe, ti delovi društva, dovode u vezu sa nezavisnom državom Hrvatskom. Ne možete da očekujete od Srba da će da prećutkuju tragičnu istoriju svog naroda u Hrvatskoj, to je nešto čega ćemo uvek da se sećamo - rekao je Zečević.

Foto: Printscreen

Po rečima Milenka Dželatovića, Srbija svakim danom snagom jakih argumenata pred porotom velikih sila, izmešta probleme na svoju stranu. Kako kaže, Srbija nije Srbija devedesetih.

- Ono što je krucijalno jeste da je ovo zvanična poseta na zvaničan poziv legalno i legitimno izabranog predsednika države i ako ništa drugo iz poštovanja prema svom predsedniku Plenković je trebao da ostavi te svoje stavove i mimoilaženja za neku njihovu unutrašnju upotrebu - rekao je Dželatović.

Kako kaže, Srbija je pokazala dobrosusedsku politiku, da želi privrednu saradnju, da želi kapitalne infrastrukturne projekte. I dodaje da smo upućeni jedni na druge i razgovor nikome ne sme da škodi.

#Aleksandar Vučić

#Kolinda Grabar Kitarović

#Poseta

#Slobodan Zečević

#Zagreb

'