AKTUELNO

Predsednik Srbije u napetoj atmosferi stigao u posetu Hrvatskoj. Vučić će se danas sastati sa hrvatskim državnim vrhom, učestvovaće na poslovnom forumu privrednika dve zemlje, a sutra će posetiti Vrginmost i potom govoriti na Skupštini SNV i ZVO.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je započeo zvaničnu dvodnevnu posetu Hrvatskoj, gde će se sastati sa hrvatskim državnim vrhom. Vučić je posetu započeo razgovorima sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović.

23:18 - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić dao je podršku da se dogovorom rešavaju otvorena pitanja između Srbije i Hrvatske, kako bi se što više učvršćivali dobrosusedski odnosi i stabilan mir između dve države, saopštila je večeras Zagrebačka nadbiskupija.

21.58 - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović priredila je večeras u svojoj službenoj rezidenciji na Pantovčaku svečanu večeru za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegaciju i iskoristila priliku da još jednom istakne značaj posete šefa srpske države. Ona je, u obraćanju zvanicama, rekla da je čula da je i u Srbiji najbitnije biti dobar domaćin.

Na sastanku, koji je trajao oko 40 minuta, razgovarano je i o odnosu Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, prenosi Hina. Kako se navodi, razmotrena su pitanja koja se tiču odnosa vernika Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji.

- Isti je slučaj i kod nas. Moja majka se uvek trudila da gosti koji dolaze kod nas ne odu posle na roštilj - našalila se predsednica Grabar Kitarović. Istakla je da je poseta predsednika Vučića značajna.

Foto: Tanjug

- Na mojim rukavima je danas pisalo 'hrabrost'. Nadam se da će sledeći put pisati 'mudrost' - naglasila je Grabar Kitarović i dodala da je fan motivacionih poruka. Ona se Vučiću i delegaciji izvinila ako su doživeli neku neprijatnost, te dodala da se radi o manjini, a da većina Hrvata želi razgovore i dogovor.

Predsednik Vučić je uzvraćajući ocenio da je gostoprimstvo, koje mu je ukazano u Zagrebu na visokom nivou i pozvao Grabar-Kitarović da dođe u Srbiju garantujući joj da će se uveriti u srpsko gostoprimstvo.

Još jednom je ponovio da ne mari za proteste koji su održani tokom dana u Zagrebu. Izrazio je zadovoljstvo što u srpskim medijima nije bilo negativnog na račun Hrvata povodom ove posete.

Vučić se našalio da je nazvao ministra Aleksandra Vulina i poručio mu da i za njega važi 100 dana ćutanja na teme iz prošlosti. Vučić je kazao da se se nada boljim odnosima Hrvatske i Srbije. Dodao je da je posebno zadovoljstvo što se danas na Poslovnom forumu okupio veliki broj privrednika iz Srbije.

Foto: Tanjug

Na svečanu večeru pozvani su i brojni srpski i hrvatski privrednici, predstavnici javnog i kulturnog života, kao i verski velikodostojnici. Među zvanicama bio je i srpski glumac Miki Manojlović. Vučić sutra nastavlja posetu Hrvatskoj obilaskom mesta Vrginmost, u kojem živi srpsko stanovništvo i učešćem na skupštini Srspkog narodnog vijeća.

21:37 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je večeras uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini.

- Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti znacajno unapredeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će @VladaRH, kao i svi mi u Srbiji, tom va?nom i pozitivnom procesu dati puni doprinos - napisao je Vučić na svom Tviter nalogu. Vučić je naveo i da je optimista kada je u pitanju ekonomija.

- Optimista sam kada je u pitanju ekonomija, uveren sam da će naši odnosi u buducnosti biti sve bolji, jer to je u interesu obe zemlje i oba naroda - napisao je Vučić.

On je zahvalio i na pozivu srpskim privrednicima da ulažu u Hrvatsku i ocenio da pruga Beograd - Zagreb "može ponovo biti ono što je bila pre dvadesetak godina - najvažnija saobraćajnica u regionu".

20:28 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zajedno sa predsednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, posetio je večeras na Kaptolu nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije kardinala Josipa Bozanića, koji je pozdravio hrabar iskorak u poboljšanju srpsko-hrvatskih odnosa, koji su danas zajedno napravili predsednik Vučić i predsednica Grabar Kitarović.

Foto: Tanjug

Kako je saopštila služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije, Vučić je tom prilikom istakao da Katolička crkva u Hrvatskoj može mnogo da pomogne u zbližavanju dva naroda i dveju zemalja i da se nada da će se u budućnosti "više govoriti o onome što nas spaja, a ne o onome što nas razdvaja".

Tokom razgovora, kardinal Bozanić je kazao da su odnosi Srbije i Hrvatske ključni za ovaj deo Evrope i da podržava svaku vrstu dijaloga koji te odnose može da poboljša.

Foto: Tanjug

17:40 - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Zagrebu sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem sa kojim je razgovarao o odnosima dveju zemalja, o pravima Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, kao i o saradnji parlamenta Republike Srbije i hrvatskog Sabora.

Predsednik Vučić istakao je da dve zemlje imaju dovoljno nerešenih pitanja iz prošlosti i da je zato mnogo važnije da gledamo u budućnost.

- Imaćemo sve više zajedničkih interesa, ako budemo zajednički radili na sređivanju pruge Beograd–Zagreb, ona može da bude ponovo ono što je bila pre dvadesetak godina – najvažnija saobraćajnica u regionu - istakao je Vučić.

17:00 - Predsednik Srbije obratio se hrvatskim i srpskim privrednicima u Privrednoj komori Hrvatske. On je primetio da je Srbija poslala najbolju delegaciju privrednika, iako je sumnjao da će polovina biti spremana da ide u Zagreb. Vučić se zahvalio otvorenom pozivu predsednice Hravstke privrednicima iz Srbije da dođu u Hrvatsku.

- Nije tako bilo uvek u prošlosti. Ali prošlost za prošlost, budućnost za budućnost - poručio je Vučić istakavši da je robnotrgovinska razmena Srbije i Hrvatske u stalnom porastu  i da je uveren da će jačanje političkih odnosa doprineti uklanjanju stega i barijera.

Foto: Printscreen

- Naše je da popravimo infrastrukturne veze, da modernizujemo prugu Beograd - Zagreb, da to bude jedna od najboljih saobraćajnica. To je najbolja veza sa jugoistočnom Evropom i pre svega je dobro za Hrvatku. Mogla bi EU da nam pomogne. Ne verujem da bi nas odbili ako zajednički apliciramo za taj projekat - rekao je Vučić.

- Dobro došli u Srbiju. Trudićemo se da budemo dobri domaćini - rekao je Vučić i srpskim privrednicima poručio da ne kukaju kako Hrvatska nešto ne da već da prihvate poziv hrvastke predsednice i bore se na hrvatskom tržištu.

Vučić:Na insistiranje Plenkovića, i o ratnoj odšteti

Predsednik Srbije izjavio je danas da je sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, na Plenkovićevo insistiranje, razgovarao i o pitanju ratne odštete, mada je, kaže, uvek spreman o svemu da razgovara. Vučić je posle sastanka sa Plenkovićem, pošao preko Markovog trga ka Saboru, a novinari su ga "otpratili" pitanjima o sadržaju razgovora sa hrvatskim premijerom, posebno na pitanju da li je bilo reči o ratnoj odšteti. Predsednik Srbije je u hodu rekao da su razgovarali "o mnogo čemu", a na ponovljeno pitanje - potvrdno odgovorio da je bilo reči i o ratnoj odšteti: - Jeste, jedna od tema koju je pokrenuo gospodin Plenković -  rekao je Vučić. - Ja sam imao sasvim drugačiji stav i odgovorio sam mu sve što mislim po tom pitanju - dodao je. Na pitanje da li će nastaviti razgovore, on je odgovorio: "O svemu ćemo uvek da razgovaramo." Predsednica Hrvatske, koja je i pozvala Vučića u posetu, izjavila je ranije da izvinjenje i ratna odšteta nisu na dnevnom redu razgovora. Plenković, koji nije dobro primio poziv predsednice srposkom predsedniku, od početka je insistirao da će pokrenuti i to pitanje.

15:49 - Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež, rekao je za Pink da je ovo veoma važan sastanak između dvoje predsednika i da je dobro što se u okviru ovih sastanaka organizovao i poslovni forum.- Privreda jeste nešto što poslednjih godina raste između Hrvatske i Srbije, robna razmena je prešla preko milijardu. Mi smo danas ovde sa 17 poslovnih  sistema iz Srbije. Kao i najveći Hrvatski poslovni sistemi. Kada su ekonomski odnosi u pitanju mislim da idemo uzlaznom putanjom i u dobrom pravcu. Moramo se konsolidovati i praviti regionalne velike kompanije. To je pitanje preživljavanja, nije pitanje da li hoćemo ili nećemo - rekao je Čadež.

Foto: Printscreen

Hrvatska policija Vučića obezbeđivala i antidron puškama

15:47 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem "o temama od interesa za obe strane".

Na tviter profilu predsednika Srbije pre nekoliko minuta postavljena je slika sa sastanka sa hrvatskim premijerom, uz koju je napisano: "Razgovarao sam sa Andrejom Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo", navodi se na tviter profilu predsednika Srbije.

INCIDENT ISPRED SABORA: Bulj presreo Vučića!

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj napravio je danas incident, kada je pokušao da presretne predsednika Aleksandra Vučića na ulasku u Sabor. Izvor: Tanjug, Foto: Tanjug pre 4 sata pre 3 sata Kamere su naime pratile predsednika Vučića koji je pešice pošao iz sedišta hrvatske vlade preko Markovog trga do zgrade hrvatskog parlamenta, a na snimku se samo čulo kako Bulj dobacuje nešto Vučiću, ali, pošto ga je obezbeđenje zadržalo dalje, nije se moglo razabrati šta je doviknuo.

15:40 - Kako saznajemo, Vučić će se sa Bozanićem sastati u 18 sati.

14:05 - Počeo je sastanak hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Srbije u četiri oka. Plenković je dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

Foto: Tanjug

Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značjano unapređeni , kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos - upisao je predsednik Vucić.

Foto: Tanjug

13:57 - Aleksandar Vučić stigao u Banske dvore. Vučić će se u Vladi upisati u Zlatnu knjigu, a onda slijedi susret "u četiti oko" s premijerom Andrejem Plenkovićem

Predsednica Hrvatske poželela je dobrodošlicu predsedniku Srbije i delegaciji, a doček je spreman mesecima.

- Hvala Vučiću koji je prihvatio poziv, budući da su odnosi dve države bremeniti istorijom. O tome danas nismo razgovarali, a naša je obaveza da imamo dijalog, da rešavamo probleme i nalazimo put koji će doneti blagostanje obema državama - kaže Kitarovićeva.

Foto: TV Pink

Kako kaže, u mnogim stvarima se nisu složili, u nekima su se približili, ali je dogovoreno da će razgovor biti nastavljen, što je najvažnije.

- Dogovorili smo se o nekoliko pitanja, pre svega da pomognemo kada je reč o pitanju nestalih. Ohrabruje me odgovornost koju smo pokazali, kao i volja i spremnost predsednika Srbije. Razgovarali smo o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji i dogovorili smo se da uključimo udruženja nestalih i predstavnike manjina tokom sastanka. Time smo pokazali poštovanje i odlučnost da unapredimo položaj manjina, Mi imamo zahtev da je da Hrvati budu politički zastupljeni u Srbiji, te se nadam da će Vučić nastaviti razgovor sa manjinama - kaže predsednica.

Kada je reč o Subotičkoj deklaraciji, Kitarović kaže da nakon razgovora mora da zahvali Vučiću za konkretne poteze za poboljšanje pozicije Hrvata u Srbiji.

- Razgovarali smo o radu međudržavnih komisija i radu na državnim pitanjima. Pitanje granice je otvoreno i nastavićemo da o tome razgovaramo u naredne dve godine, a ako se sami ne dogovorimo, izaći ćemo pred međunarodno telo - kaže hrvatska predsednica.

Hrvatska, kako kaže, pruža svaku podršku Srbiji na putu ka EU.

- Predlažemo ubrzanje železničke pruge od Zagreba do Beograda, jer ako je ne modernizujemo, trgovina će se usporiti - kaže hrvatska predsednica.

Predsednik Srbije zahvalio se na pozivu i srdačnoj dobrodošlici, dodajući da zna da ni za Kitarovićevu poziv nije bio lak potez.

Kako ističe, došao je kako bi razgovarao o svim otvorenim pitanjima.

- Srbija i Hrvatska će morati, želeli to ljudi iz sistema ili ne, da imaju bolje odnose u budućnosti. Moraćemo da gledamo u budućnost drugačijim očima. Razgovarali smo o granicama i pokušaćemo da to rešimo bilateralnim putem u naredne dve godine - kaže Vučić, dodajući da su jedna od tema bili nestali.

Foto: TV Pink

Jedna od tema bili su pripadnici manjina, a mnoge stvari je Srbije još ranije rešila. On je najavio ulaganje u verske objekte.

- Očekujemo da Srbi u Hrvatskoj mogu da se izjasne kao Srbi, bez problema, pa se nadam poboljšanju pozicije srpskog naroda nakon ovog sastanka - kaže predsednik.

On je izrazio zahvalnost Hrvatskoj na podršci na evropskom putu, dodajući da su trgovinska razmena i ekonomska saradnja između dve države dobre, ali da bi mogle da budu i bolje.

Pruga prema Zagrebu je, kako kaže, ključna za trgovinsku saradnju i Srbija je vrlo zainteresovana za nju.

- Želimo da gradimo najbolje moguće odnose, ne da bismo se dodvoravali. Treba da podstičemo dijalog između dve crkve i već smo počeli da dolazimo do konkretnih rešenja - kaže Vučić, dodajući da su se Kitarović i on razumeli da su stavovi po pitanju prošlosti potpuno različiti.

Kada je reč o budućnosti, nema suprotstavljenih mišljenja, iako se u prošlosti razilaze.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić kaže da ga protesti koji su organizovani u centru Zagreba nisu uznemirili, te da ga je hrvatska predsednica lepo dočekala.

- Želim da kažem da nisam četnik, niti je neko od moje porodice bio. Mnogi iz moje porodice su stradali u ratu, a ako je nekome lakše da političke poene dobija vređajući mene, nemam poroblem sa tim - kaže Vučić.

Kitarović ističe da ne podržava vređanje i govor mržnje.

- Ne smemo dopustiti da nam pojedinci diktiraju politiku, već je moramo definisati mi, državnici, i velika većina građana koja podržava posetu Vučiću koja će doprineti boljitku naših naroda - kaže predsednica Hrvatske.

Govoreći o Srbima u Hrvatskoj koji 15 godina nemaju struje, Kitarović ističe da je to nedopustivo, bez obzira na to koje su nacionalnosti.

- Ruralnih sredina ima i to je pitanje s kojim ćemo se suočiti - kaže hrvatska predsednica.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić kaže da je unapređenje bilateralnih odnosa glavni cilj i rešavanje pitanja granica je važno zbog Srbije same.

Govoreći o manjinskim pravima, Vučić kaže da želi da se Hrvati, i svi drugi pripadnici manjina, osećaju kao kod svoje kuće i zajedno sa Srbima doprinose napretku države.

Foto: TV Pink

Put ka EU je, kako kaže, važan i nada se da ga Hrvatska neće kočiti.

- Nećemo moliti ni Hrvatsku ni EU. Dosad nismo molili ni za jedno poglavlje. Molićemo samo za bolje odnose, jer je to od suštinskog značaja za obe države - kaže Vučić.

Predsednik Srbije je demantovao, odgovarajući na pitanje novinara, da je imao bilo kakve bezbednosne probleme od dolaska u Hrvatsku, dodajući da se neće osvrtati na dešavanja u prošlosti, već će govoriti samo o budućoj saradnji.

- Danas smo otvorili važna pitanja za budućnost, pa se nadam da ćemo, ako ništa, barem slušati jedni druge - kaže predsednik.

12:59 - Završen je sastanak dve delegacije.

Foto: Pink.rs

12:13 - Hrvatska predsednica i predsednik Vučić završili su sastanak nakon više od sat vremena. Očekuje se obraćanje medijima. Odmah nakon njihovog, počeo je sastanak delegacija Srbije i Hrvatske.

11:30 - Demonstranti koji su se okupili na Trgu bana Jelačića, a kojima nije dopušten pristup Markovom trgu, uspeli su da se probiju do Kamenitih vrata. Oni stoje uz policijsku ogradu i pevaju ‘Zovi, samo zovi’.

11:04 - Demonstranti na Trgu bana Jelačića poručili su predsednici Kolindi Grabar Kitarović da ih je izdala. Protiv Vučićeve posete je i SDP-ovac Bojan Glavašević koji je nezadovoljstvo izrazio na Tviteru.

Pročitajte još: USTAŠKI POKLIČI I SIMBOLI U CENTRU ZAGREBA: Uzvikuju ZA DOM SPREMNI i traže ratnu odštetu! Ima privedenih (VIDEO)

10:48 - Srpski predsednik sa hrvatskom koleginicom počinje tet-a-tet sastanak.

Foto: Pink.rs

Pročitajte još: PINK.RS OTKRIVA: Šta je na jelovniku za svečanu večeru u čast Vučićeve posete i šta je ovog puta izvezeno na rukavu hrvatske predsednice (FOTO)

10:43 - Predsednik Srbije izvršio svečanu smotru i pozdravio se sa hrvatskim državnim vrhom.

Foto: TV Pink

10:40 - Predsednik Srbije stigao na Pantovčak. Svečano ga je dočekala hrvatska predsednica, nakon čega je usledilo intoniranje srpske i hrvatske himne.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

10:37 - Delegacija Srbije stigla u Pantovčak, kao prethodnica Aleksandru Vučiću.

Foto: TV Pink

10:07 - Demonstranti imaju transparente protiv hrvatske predsednice Kolinde. "Izdala si nas" je jedan od njih.

Foto: Predsedništvo Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije

Foto: Predsedništvo Srbije

10:00 - Vučić sleteo na aerodrom u Zagrebu. Srpskog predsednika dočekao je počasni vod.

Foto: TV Pink

Foto: TV Pink

09:53 - Na Pantovčaku, gde se susret odigrava, već se nalazi veliki broj srpskih i hrvatskih novinara i snimateljskih ekipa.

09:45 - U Zagrebu su, uoči dolaska predsednika Srbije, duž trase kojom će se kretati i ispred institucija koje će posetiti, postavljene srpske zastave. Time je otklonjena jedna nedoumica vezana za posetu srpskog predsednika Hrvatskoj, s obtirom da se spekulisalo da li će zastava biti, ali su sve ostale dileme po pitanju sadržaja posete i njenog ishoda i dalje otvorene.

09:40 - Na Trgu bana Jelačića počelo okupljanje hrvatskih ekstremista koji protestuju protiv posete predsednika Srbije Zagrebu.

Foto: Wikipedia

Poseta srpskog predsednika događa se, kako ocenjuju hrvatski mediji, u nikad lošijoj atmosferi kad je reč o posetama stranih šefova država ili vlada.

Osim značajnih razlika po svim pitanjima iz bilateralnih odnosa, negativnom okviru doprinose i najave protesta zbog Vučićevog boravka u Zagrebu.

Hina: Dugoočekivana poseta Vučića za ublažavanje napetosti

Hrvatska agencija Hina najavljuje današnju posetu predsednika Srbije toj zemlji, navodeći da on "stiže u dugoočekivanu posetu Hrvatskoj koja bi trebalo da ublaži napetosti u odnosima dveju država, ali je pre toga poseta ukazala i na neka razilaženja među glavnim kreatorima hrvatske spoljne politike".U tekstu pod naslovom "Vučić u napetoj atmosferi stiže u posetu Hrvatskoj", Hina navodi da je srpskog predsednika u posetu pre dve nedelje pozvala hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, sa željom da dve države "prevaziđu prepreke i događaje koji nas drže taocima prošlosti i time otvore novu stranicu u odnosima".Agencija podseća da do njihovog susreta dolazi manje od dve godine od sastanka u Srbiji u junu 2016. kada su potpisali takozvanu Subotičku deklaraciju o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.Hina ocenjuje da ipak, svi krupni problemi koji su postojali tada i danas stoje na putu potpunoj normalizaciji odnosa dveju država, opterećenih teškim nasleđem rata i raspada zajedničke države 90-ih godina prošlog veka.

Protesti su najavljeni za ispred Vlade i Sabora i ispred sedišta Srpskog narodnog veća u centru grada, ali do 9.30 nije bilo nikakvih okupljanja

U skladu s tim, na ulicama glavnog grada Hrvatske od jutros je primetno pojačano prisustvo policije, duž trase kojom će se kretati njegov eskort, a ispred institucija su i policijske trake, koje sprečavaju parkiranje i, pratično, prilaz.

Protokol Vučićeve posete Hrvatskoj:

10:45 - Susret predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića "u četiri oka"11:45 - Bilateralni razgovori službenih izaslanstava Srbije i Hrvatske12:30 - Izjave za medije Grabar-Kitarović i Vučića13:15 - Dolazak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pred zgradu Vlade na Markovom trgu. Vučić će se u Vladi upisati u Zlatnu knjigu, a onda slijedi susret "u četiti oko" s premijerom Andrejem Plenkovićem 13:45 - Susret dvaju izaslanstava uz radni ručak15:15 – Predsednik Srbije sastaje se s predsednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem16:00 - Obraćanje Predsednice Republike Hrvatske i Predsednika Republike Srbije na Hrvatsko-srpskom poslovnom forumu 16:45 - Susret Grabar-Kitarović i Vučića s mladima u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj 17:45 - Susret hrvatske predsednice i predsednika Srbije s kardinalom Josipom Bozanićem, zagrebačkim nadbiskupom i metropolitom u sedištu Nadbiskupije na Kaptolu.

Pročitajte još: MINISTAR STEFANOVIĆ za Novo jutro: Vučić neće biti toplo dočekan u Zagrebu - NAPROTIV! Država koja želi da osigura bezbednost, ne ponaša se ovako! (VIDEO)

Pročitajte još: PREDSEDNIK SRBIJE U ZAGREBU: Ovo je zvanični protokol njegove posete!

#Aleksandar Vučić

#Poseta

#Zagreb

'