AKTUELNO

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitanović uputila je poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i taj poziv je prihvaćen.Pero Zlatar, dopisnik hrvatskih medija iz Beograda, Aleksandar Raković istoričar i Zoran Milivojević, bivši diplomata, o ovoj i mnogim drugim temama komentarisali su za Novo jutro televizije Pink.

Sa druge strane imamo disonantne tonove od nekih zvaničnika i iz Srbije i iz Hrvatske.

- Svaki razgovor je koristan, bez obzira kakav od bio. Zato je izvanredan potez i Kolinde da uputi poziv ali i Vučićev da prihvati, što nije bio preosetljiv na izjave nekih ministara tamo koji su skupljali poene za sebe - rekao je Pero Zlatar, dopisnik hrvatskih medija iz Beograda.

Aleksandar Raković, istoričar, smatra da je neko sugerisao Kitarović da pozove Vučića,  posle nekoliko skandala koje su hrvatski političari napravili, ali nažalost, ističe, nema ništa od političkog mirenja. - Ni ova poseta neće biti nikakvo pomirenje, nastaviće se loši politički odnosti. Hrvatska i dalje ima nameru da sebe prikaže kao žrtvu a Srbiju kao krivca. Kad pogledate od 1941. do 1945, pa od 1991.do 1995. oni su temeljno počistili srpski narod iz Hrvatske - rekao je Raković.

Foto: Printscreen

Zoran Milivojević, bivši diplomata, smata da je poseta svakako važna, i da, šta god mi mislili, ona ipak relaksira trenutno stanje međusobnih odnosa i uticaće na klimu koja nije nastala povodom ove izložbe o Jasenovcu u UN.

- Ono što je interesantno u celoj ovoj priči, to su unutrašnji odnosi hrvatske, nesporazumi na liniji predsednica i vlada, iako je isti politički milje, a to je HDZ. To je sukob koji traje od ranije. Treba podsetiti da vlada Plenkovića nije prihvatila ni Subotičku deklaraciju. Tada je izražena politička volja da se krene u rešavanje otvorenih pitanja, ali na nivou hrvatske nije stvaljena u agendu vlade i tada se pokazalo da oni ne dele sve stavove Kolinde, ali je zanimljivo da je ona za ovaj potez dobila podršku SAD preko saopštenja njihove ambasade u Zagrebu - rekao je Milivojević.

Foto: Printscreen

On ističe da kada je sama poseta u pitanju, bilo bi važno da dođe do neke koordinacije, zato što je za nas bitno da vlada učestvuje u onome što će se razgovarati, jer vlada u hrvatskoj, po njenom ustavu, sprovodi. Inače će, kako kaže, i ova poseta potvrditi dobar odnos između dvoje predsednika, a koliko će doprinet budućnosti zavisi pre svega od hrvatske strane.

Juče je predsednik jevrejskog kongresa rekao da postavka koja se nalazi u Jasenovcu mora da se menja i da je to sramni pristup postavci.

- Što se tiče izložbe, to je u najmanju ruku, reći ću vam moje privatno mišljenje, da je postavka odlazak i sve stajalo više od milion dolara. Zar ne bi bilo pametnije da se to upotrebilo za humanitarnu pomoć? Šta bi bilo kad bi hrvatska organizovala izložbu na kojoj bi se prikazivala Banjica, Staro Sajmište i tako dalje - rekao je Zlatar.

Na ovu konstataciju, istoričar Raković dodao je da Srbi, Jevreji i Romi imaju puno pravo da govore o sopstevom stradanju u hrvatskim logorima smrti.

- Srbi i jevreji govore o Jasenovcu kao logoru smrti gde su stradali , i treba da se zahvalimo i Izraelu i jevrejskom narodu što su osvežili sećanje na stradanja Srba i Jevreja i Roma i tokom 1991. godine i puno su nam time pomogli - rekao je Raković.

Foto: Printscreen

Kako kaže, Hrvatska se nije pokajala za zločine koje je počinila i posebno je zabrinjavajuće to što je rimokatolička crkva u hrvatskoj postala nosilac najekstremnijih ideja.

Jasenovac je deo holokausta i to nije sporno. I iza njega se zna ko je stajao, njime je rukovodio jedan fašistički režim nezavisne države Hrvatske, a Sajmištem su rukovodili Nemci, i te dve stvari ne treba porediti, i Srbija je u tome čista. Drugi problem je što aktuelna vlast u hrvatskoj ima problem prema tome i ne daje do znanja da ima otklon prema tom režimu i prema ideoloiji tog vremena, i to je ključni problem hrvatske danas - rekao je Milivojević.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Jasenovac

#Kolinda Grabar Kitarović

#Sastanak

#Zagreb

'