AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je izjavio danas da Srbija traži od Prištine i međunarodne zajednice da nam dostave sve podatke o ubistvu Olivera Ivanović, od snimaka do svedočenja i slično.

Vulin je za Pink rekao da je bezbednosna situacija na administrativnom prelazu između Srbije i KiM mirna i pod kontrolom, kao i da pripadnici Vojske Srbije obavljaju svoje redovne zadatke, ali i da su u potpunosti spremni da zaštite integritet i suverenitet svoje zemlje i bezbednost svakog građanina.

- Predstavnici Prištine i međunarodne zajednice imaju sve, od snimaka do svedočenja i to tražimo da nam se stavi na raspolaganje. Ako nisu sposobni da nađu ubice mi ćemo to uraditi sami, ili zajedno sa njima - rekao je Vulin. Kako je dodao, treba otkriti ne samo ubicu ili ubice već i nalogodavce.

Prema njegovim rečima, KiM po Rezoluciji 1244 teritorija pod privremenom upavom UN na njoj se nalaze snage međunarodne zajednice koje imaju sva ovlašćenja i madat da postupaju u ovom slucaju, kao i da Srbija traži da bude uključena i da zna šta se dešava, to jest da dobijamo informacije.

Vulin ističe da je ubistvo Ivanovića strašna tragedija koja pogađa svakog Srbina i svako ljdusko biće i podsetio da su ga posle raznog maletratiranja i ubili.

Kaže da su albanski političari odmah optužili Srbiju za napad, ali da su to učinili i naši političari poput "Djlasa, Janković i Jeremića da napadnu svoju zemlju za najgore stvari, što izaziva gađenje".

- Držali ste ga u kućnom, pa u zatvorskom pritvoru...Pokušali ste da ga optužite za razna krivična dela. Sada imamo ove gadosti, da u političke svrhe koristite tragediju jednog čoveka, jednog naroda. Očekivano da će komentarisati albanski političari, ali da će toliki broj Srba – istaklnutih političara Đilasa, Janković, Jeremića da napadnu svoju zemlju za tako nešto. Ovo nije politika, gade mi se – rekao je Vulin.

Ministar je rekao da bi ubistvo Olivera Ivanovića moglo biti priprema za preuzimanje severa, te da bi se moglo iskoristiti za smene u policiji na severu Kosova.

- Ovo ne sme biti iskorišćeno za dalje sukobe, ubica mora da se nađe – podvukao je Vulin. Osvrnuvši se navode da je Srbija kriva za ubistvo, on je rekao da je jezivo je da usred Beograda čitamo najgore gadosti o Srbiji.

- Zar nemate elementarno poštovanje, ubijen je čovek. Idite u policiju, pa prijavite šta znate. Nema zaštićenih - dodao je Vulin.

Ministar odbrane je uputio molbu političarima u Srbiji da se uzdrže od toga da pomažu albanskim političarima, da se prave da im nje stalo do dnevne politike i da ne blate svoju zemlju.

#Aleksandar Vulin

'