AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića i komandanta Kopnene vojske general-potpukovnika Milosava Simovića pripadnike Zajedničkih snaga Vojske Srbije i MUP Republike Srbije, angažovane na obezbeđenju državne granice na objektu 'Mokranje' kod istoimenog graničnog prelaza.

O zadacima koje realizuju pripadnici Zajedničkih snaga, kao i o stanju u Sektoru "V", Vulina su informisali pukovnik Vladeta Baltić, komandant Zajedničkih snaga Vojske i MUP-a za obezbeđenje dela državne granice i potpukovnik Zoran Cvetanović, komanadant Sektora "V" kao i potporučnik Aleksandra Andonov, komandir posednutog objekta "Mokranje", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Na teritoriji Republike Srbije se danas nalazi nešto oko 4.000 migranata, što je svakako broj koji možemo da kontrolišemo. Njihov daleko najveći broj se nalazi u našim prihvatnim centrima, gde su kontrolisani, gde su medicinski zbrinuti i na svaki drugi način zaštićeni - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, mešovite snage Vojske i Policije su za ovih godinu dana sprečile oko 22.000 migranata da ilegalno uđu u našu teritoriju.

- Možete da zamislite kako bi izgledalo da nije bilo svih ovih devojaka i momaka iz MUP-a i Vojske Srbije, kako bi izgledala naša zemlja da je migrantska kriza bila potpuno nekontrolisana - rekao je ministar odbrane.

On je istakao da svi pripadnici Vojske Srbije i MUP-a odlično sarađuju na zadatku čuvanja državne granice i vode računa kako bi svaki građanin ove zemlje bio bezbedan, a svaki migrant ostvario svoja prava, koja se poštuju.

Foto: Tanjug

- Sve druge su se veoma često pokazale i kao ne baš dobro organizovane i ne baš dobri domaćini, a mi smo se pokazali kao zemlja koja je izuzetno dobro organizovana koja je u stanju da zaštiti ove ljude, ali na prvom mestu da zaštiti svakodnevni život svakog od naših građana - rekao je Vulin.

Po obilasku su pukovnik Vladeta Baltić, komandant Zajedničkih snaga i glavni policijski savetnik Nenad Vučić, načelnik Regionalnog centra granične policije prema Republici Bugarskoj, rekli da je saradnja Vojske i Policije na visokom nivou, da se zajedničkim radom kreiraju zadaci i uspešno realizuju, što je doprinelo bitnom smanjenju ilegalnih migranata na ovom prostoru.

Andonov, komandir posednutog objekta "Mokranje", rekla je da se zadaci, koje svakodnevno izvršavaju s pripadnicima Žandarmerije i granične policije, realizuju na vreme, bez pogovora, i da nije bitno ko je ispred stroja, niti da li je muško ili žensko.

Pročitajte još: Jevtić: Na delu organizovano nasilje nad Srbima povratnicima

#Aleksandar Vulin

#Ljubiša Diković

'