AKTUELNO

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ita enim vivunt quidam, ut eorum vita refellatur oratio.

- Danas u Srbiji imamo 174 opštine, od toga 27 grada, 147 opštine i 29 okruga. politika koja je započeta za vreme premijera a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića, nastavlja se i sada u novoj vladi na čelu sa Anom Brnabić, a to je da se radi na podjednakom razvoju svih delova Republike Srbije. Tako imamo situaciju da se širom Srbije otvarajubrojne fabrike, kako bi se stvorila prilika za nova radna mesta a sve sa ciljem da se Srbija ravnomerno razvija - rekao je Bojan Stević, državni sekretar u ministarstvu državne uprave i samouprave.

On je posebno istakao to da Vlada Republike Srbije kroz resorno ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, ministarstvo privrede a i sama Vlada maksimalno pomažu razvoj svih delova Republike Srbije.

- Trenutno imamo obezbeđenih 320 miliona za podršku jedinicama lokalne samouprave, ali pored toga u izradi je i pravilnik sa tri posebne stavke i to po pitanju infrastrukture, koja će zadržati da započeti projekti budu završeni, da se započnu novi projekti, i elektronska uprava i IT sector. Još jedan deo će se odnositi na turističke manifestacije, na oblasti kulture i posebno za određene grupe građana i osobe sa posebnim potrebama - rekao je Stević.

On je naglasio da se na sajtu ministarstva uprave i lokalne samouprave kada pravinik prođe, biti raspisan konkurs ka lokalnim samoupravama, 320 miliona ali i konkurs ka nacionalnim manjinama za koji je izdvojeno 22 miliona dinara.

- Plan je da najveća količina novca ode na infrastrukturu i projekte. Po pravilniku svaka jedinica lokalne samouprave moći će da dobije po jedan projekat. Ali mislim da će akcenat biti stavljen malo više na one opštine koje su najslabije razvijene - izjavio je Stević.

Bojan Sinđelić, predsednik opštine Lazarevac, nada se ovom novcu kako bi nastavili sa pozitivnim rezultatima koje su postigli u 2017.godini.

- Opština Lazarevac je trenutno u jednom privrednom zamahu. U 2017.smo uradili mngoo toga pre svga u dovođenju stranih investitura. Zaposleno je oko 300 radnika i do kraja ove godine zaposliće se još 300 radnika. Otvorili smo preko neophodna radna mesta - rekao je Sinđelić.

Foto: TV Pink Printscreen

Opština Lazarevac dobiće uskoro i dugo očekivamo porodilište.

- U prvoj polovini 2018.biće završeno vanbolničko porodilište koje je vekovni san svih u Lazarevcu. Mi ispunjavamo sve radove koji su započeti pre dve godine i u najkraćem vremenskom roku biće završeno porodilište - najavio je Sinđelić.

On je rekao da se opština Lazarevac pre svega suočava sa komunalnim problemima, najviše iz razloga što godinama u Lazarevcu pod okriljem bivše vlasti nije urađeno više od tri kilometra puta.

- Mi smo samo u ovoj godini uradili preko 45 km putne infrastrukture , preko šest km vodovodne mreže, preko tri i po km kanalizacione mreže. Lazarevac nije zapostavljen od sadašnje gradske vlasti i države - rekao je Sinđelić.

Najveći problem širom Sribije je infrastruktura, putna , vodovod i kanalizaciona mreža.

- Trgovošte je jedan od primera, poslednja tačka Republike koje  ima 7000 stanovnika, vlada im je obezbedila sredstva za rešavanje problema pčinjske fabrike, investitori su prepoznali Trgovište kao dobro za ulaganje, uskoro ćemo zaposliti 90 građana iz ove opštine.

- Vlada, ministarstvo uprale i lokalnie samouprave trudiće se i nastavlja svoju politiku razvijanja i projekata na nivou cele zemlje. Želimo da uporedo sa Beogradom razvijamo i opštine po Srbiji. U skladu sa tim mogu da kažem da će na izborima pobediti politika budućnosti i politika vizije za dalji razvoj grada Beograda ali i opština širom naše zemlje - rekao je Stević.

#Bojan Sinđelić

#Bojan Stević

'