AKTUELNO

Vladimir Đukanović zahvalio se patrijarju Irineju na sinoćnoj izjavi u vezi sa Aleksandrom Vučićem i pozvao na jedinstvo crkve i države.

- Moram da se zahvalim njegovoj svetosti patrijarhu Irineju na sinoćnoj izjavi u vezi sa gospodinom Vučićem  i sa tim u vezi da kažem da mislim da je patrijarh uradio nešto što je dobro. I ovde bi morali da stanemo sa daljim negativnim ocenama i komentarima sa jedne strane koji su došli od mitropolita Amfilohija prema gospodinu Vučiću i sa druge strane vlast u srbiji ne bi trebala da uzvraća na njegove političke izjave - rekao je Đukanović.

On je naglasio da ono što svi treba da uradimo, a što nam je patrijarh sinoć pokazao, jeste da napravimo potpuno jedinstvo crkve i države.

- Veoma je važno da budemo jedinstveni, posebno što nam dolaze teška iskušenja , teški momenti i ako je neko pomislio da sam grubo ocenio mitropolita ja se izvinjavam, reagovao sam na njegove političke izjave, kao duhovnika ga cenim - izjavio je Đukanović.

Dodao je i to da je reagovao na njegovu političku izjavu koja nije bila korektna ali i da ovde mora da se stane i da mora da postoji apsolutno jedinstvo države i crkve. - Crkva je institiucija u koju naš narod ima najveće poverenje i zamolio bih kompletan Sinod i sve Arhijereje da budemo jedinstveni po pitanju Kosova i Metohije i da zajedno sa državom radimo na tome da vidimo šta je najbolje učiniti - izjavio je Đukanović.

Kako je istakao, čak bi bilo dobro da se mitropolit uključi u unutrašnji dijalog i da svojim pritiskom da doprinos da se nešto negativno ne dogodi. - Nije u redu sedeti i dobacivati sa strane. Ne možemo da ne razgovaramo. Moramo da se uključimo i damo što veći doprinos svi kako bi država bila što jača. Pri tom naglašavam da Aleksandar Vučić ni jednu jedinu reč nije uputi Amfilohiju. Nama je potrebno jedinstvo i da jedni druge saslušamo i da razgovaramo. O svemu možemo da pričamo. Protivnik sam zamrznutog komflikta - rekao je Đukanović.

#Vladimir Đukanović

'