AKTUELNO

Svi pričaju o događajima u haškoj sudnici juče prilikom poslednje presude ovoga suda.

Udruženi zločinački poduhvat koji je uspostavio Franjo Tuđman, 111 godina zatvora šestorici Hrvata bivših lidera takozvani herceg-bosne, samoubistvo uživo Slobodana Praljka u sudnici. To je epilog jučerašnjeg izricanja pravosnažne presude u Haškom tribunalu.

Branislav Tapušković, advokat, rekao je da je teško odgovoriti na pitanje kako je Slobodan Praljak uneo otrov u sudnicu, ali je uveren da će ukoliko istraga bude savesna i dosledna da se može utvrditi kako je do toga došlo.

Foto: Printscreen

- Moje iskustvo vezano za ta događanja u pritvorskoj jedinici i u Haškom tribunalu su dosta velika. Prvo, bilo je neobjašnjivo kako je još 1997. godine gradonačelnik Vukovara Dokmanović izvršio samoubistvo u prostorijama pritvorske jedinice. Onda je bilo isto tako kako je bilo moguće i dopušteno da i Babić koji je bio politički funkcioner izvrši samoubistvo u Haškom tribunalu. Pa na kraju krajeva ostalo je vrlo problematično šta se dogodilo sa Slobodanom Miloševićem i moguće je da bi on i danas bio živ da je tri dana nakon što je preminuo bio uvažen njegov zahtev da ode na lečenje, što nije urađeno čega ima malo sličnosti i sa ovom sudbinom Ratka Mladića – ističe Tapušković.

Prema njegovim rečima, on je godinama, kao prijatelj suda, izlazio i ulazio iz tog zatvora i prolazio je skener te je pitanje za stručnjake kako je unet otrov u sudnicu.

- Pitanje je za stručnjake je da li može bočica sa nekim sadržajem da bude registrovana. Istraga će utvrditi, ali posebna pažnja se obraća na optuženike kada izlaze iz pritvorske jedinice i idu u sud, pa se onda vraćaju. Šta se tu dogodilo i da li će to da bude jedna valjana i savesna istraga videćemo. za mene je to neobjašnjivo da se to moglo dogoditi i da on baci senku na to šta je ta presuda – ističe tapušković i dodaje:

Doktor Zoran Dragišić sa Fakulteta bezbednosti rekao je da kada se desi ovakav slučaj mora da se uradi analiza da li su bezbednosne procedure bile dovoljno dobre da spreče da se toksični materijal ili oružje unese u prostor.

Foto: Printscreen

- Ako se utvrdi da je neko uneo nešto zato što su procedure dozvolile da ase to desi, onda se menjaju procedure. U ovom slučaju ja sam gotovo siguran da nisu bile u pitanju procedure nego da je u pitanju nečiji propust ili propust ili čak možda i samog suda, ali to mora istraga da utvrdi. Tu se mora sprovesti ozbiljna istraga. Mora se ustanoviti gde je sve bilo moguće da taj otrov bude dostavljen Praljku. Pretres postoji i prilikom ulaska u sudnicu i prilikom ulaska u pritvorsku jedinicu. Posebno se kontrolišu lica koja dolaze u kontakt sa osuđenicima i to su neka pravila koja važe u zatvorima. Ovo je treće samoubistvo ovaj koje se tu dešava pa moguće i četvrtu jer kad je u pitanju Slobodan Milošević mi nismo sigurni, jer imamo nalaze da su lekovi koje je koristio Slobodan Milošević međusobno su bili kontraindikovani. Prosto neshvatljivo kako su došli do njega da tu nisu pre kontrolisali – kaže Dragišić i dodaje da Haški tribunal koji pored svih pravnih manjkavosti, ima i pritvorsku jedinicu koja je nebezbedna.

Profesor doktor Dragan Joksović, toksikolog, istakao je da se verovatno radi o cijanidima koje je Praljak popio.

Foto: Printscreen

-Nismo videli nikakve simptome ni znake njegove, jer kamera je odmah pobegla od mesta događaja. Prvo pitanje je ekolnosti trovanja. kako je došlo do trovanja. Dvojica njegovih kolega su morali da vide jer onako je izvodio, ono je čašica maltene rakijska. Verovatno je imao saučesnika – smatra Joksović.

#Branislav Tapušković

#Dragan Joksović

#Zoran Dragišić

'