AKTUELNO

Shodno mišljenju Žalbenog veća, ostaje prvostepena odluka da je Hrvatska učestvovala u agresiji na BiH i da je Tuđman bio deo udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa čelnicima Herceg-Bosne.

Žalbeno veće Haškog tribinala oslobodilo je optužene u slučaju Prlić za zločine nad civilima u Mostaru, a u toku je čitanje dela presude koji se tiče udruženog zločinačkog poduhvata i zločina nad muslimanima u takozvanoj Herceg Bosni.

Foto: Tanjug

Predsedavajući žalbenog veća sudija Karmel Agijus, koji je ujedno i predsednik Tribunala, rekao je da je žalbeno veće, uz suprotno mišljenje sudije Fausta Pokara, zaključilo da je rušenje Starog mosta u Mostaru bilo izvršeno u vojne svrhe, a ne radi zastrašivanja i terorisanja civilnog stanovništva , bosanskih muslimana.

Shodno mišljenju Žalbenog veća, ostaje prvostepena odluka da je Hrvatska učestvovala u agresiji na BiH i da je FranjoTuđman bio deo udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa čelnicima Herceg-Bosne.

Foto: Wikipedia

Žalbeno veće uz suprotno mišljenje sudije Pokara smatra da je Stari most bio vojna meta u trenutku napada i njegovo uništenje je dalo jasnu vojnu prednost za HVO.

U dosadašnjem čitanju presude Žalbeno veće je odbilo većinu žalbenih navoda optuženih, dok je nekoliko navoda prihvatilo i u tim delovima preinačilo prvostepenu presudu, mada sudija Ađijus još nije precizirao na koji način.

Foto: Tanjug

Ađijus čita drugostepenu presudu u slučaju "Prlić", koji se vodi protiv šestorice bivših visokih funkcionera takozvane republike "Herceg-Bosna" i Hrvatskog saveta odbrane (HVO).

Od zaključaka Žalbenog veća tribunala, koji će biti izrečeni u ovoj odluci, zavisi da li će nekadašnji državni vrh Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom biti pravosnažno proglašen odgovornim za učešće u zajedničkom zločinačkom poduhvatu i zločine nad muslinama u takozvanoj "Herceg-Bosni".

Foto: Tanjug

Prema rečima predsednika Žalbenog veća sudije Karmela Agijusa, koji je ujedno i predsednik tribunala danas se čita samo sažetak presude, ključni momenti i zaključci veća. Pojedinačna krivica i kazne biće pročitane na kraju izricanja presude, koje se očekuje da će trajati nekoliko sati.

Pored Ađijusa članovi žalbenog veća su i sudije Liu Dakin, Fausto Pokar, Teodor Meron i Bakone Džastis Moloto.

Pink.rs

#Hag

'