AKTUELNO

Zaev je u Beograd doputovao juče, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. Ovo je prva poseta Zaeva Beogradu u svojstvu premijera, a druga u regionu.

Predsednik Srbije Aleksnadar Vučić sastao se danas sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim.

Tom prilikom, makednoski premijer poklonio je predsedniku Srbije dres Fudbalskog kluba "Vrardar" sa brojem 9 i sa Vučićevim imenom.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Predsednik Srbije poručio je danas tokom susreta sa makedonskim premijeromda Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja čija se opredeljenost za dobre odnose i unapređenje saradnje ne dovodi u pitanje.

Pročitajte još: PREDSEDNICI VLADA SRBIJE I MAKEDONIJE NAKON SASTANKA: Odlična uzajamna podrška dve države! ZAEV: Nadamo se rešenju u dijalogu Beograda i Prištine

Kako je saopštila Pres služba predsednika Srbije, Vučić je iskazao podršku Srbije na evropskom putu.

On je istakao da je Srbija izabrala vojnu neutralnost, a Makedonija članstvo u NATO, ali da je neophodno da svaka zemlja poštuje izbor one druge.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić i premijer Zaev su razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i evropskom putu, koji je opredeljenje obeju zemalja.

Srpski predsednik je ukazao na to da zajednički cilj i najveći interes obema zemljama treba da budu mir i stabilnost u regionu, kao i to da je Srbija otvorena za sve inicijative koje tome doprinose.

Posebno je istakao potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja, kao i povećanja ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Premijer Zaev je rekao da dve strane treba da iskoriste sve mogućnosti da trgovinska razmena dostigne milijardu evra.

Foto: Tanjug

On je, s tim u vezi, predložio pojednostavljivanje carinskih procedura na graničnim prelazima, odnosno da carinska procedura obavljena u jednoj zemlji potom važi i u drugoj, što bi smanjilo kolone i ubrzalo protok ljudi i robe.

Premijer Zaev je predložio i zajednički nastup građevinskih kompanija obeju zemalja na trećem tržištu, ali i njihovu saradnju na zajedničkim infrastrukturnim projektima.

On je izrazio spremnost za transfer znanja iz oblasti digitalizacije, u kojoj Srbija prednjači, kao i iskustva iz procesa evrointegracija.

#Aleksandar Vučić

#Makedonija

#Sastanak

#Zoran Zaev

'