AKTUELNO

Odluka SNS da se vanredni parlamentarni izbori ne održe zajedno sa beogradskim pokazuje da ova stranka daje prednost državnim temama u odnosu na uskostranački interes, ocenio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Stanković je  rekao da ova odluka znači da se ne odlažu društvene i ekonomske reforme, pitanje Kosova i proces evropskih integracija, te da je zato procena SNS realistična.

- Istovremeno ova odluka pokazuje da Aleksandar Vučić ume da razmišlja realistično kao politički lider, jer se svima u stranci verovatno čini da je lako dobiti izbore, ali treba pokrenuti stranačku mašineriju, animirati aktiviste, pronaći novu motivaciju za građane koji su nedvosmisleno podržali SNS već dva puta u kratkom roku - navodi Stanković.

Odluka je, kaže on, racionalna, trezvena i politički realistična.

- Aleksandar Vučić je pokazao da svoju harizmu ne želi da prenosi na pitanja koja su lokalnog karaktera i vezuju se za beogradske izbore. Često se cuje da se Vučić ponaša kao hladnokrvni politički makijavelista koji svojom harizmom pokušava da pokrije nedostatke koje, navodno, imaju funkcioneri SNS na drugim nivoima vlasti, ovako je pokazao da može da tretira lokalne i republičke izbore odvojeno, a da svoju ulogu ispunjava u skladu sa Ustavom - rekao je Stanković.

On smatra da SNS ulazi u trku za Beograd sa "verovatno oštećene" startne pozicije.

-Izgledi bi bili veći da kampanju vodi Aleksandar Vučić u ime stranke i na republičkom nivou, ali SNS svakako nije u lošijoj poziciji od stranaka opozicije - ocenjuje Stanković i dodaje da očekuje da trka na beogradskim izborima bude "dinamična i neizvesna".

SNS nije bez šanse, opozicija traži svoju šansu i bez obzira na svoje kadrovske, medijske, finansijske nedostatke stoji bolje nego u ostatku Srbije, ističe Stanković.

On kaže da opozicija sada treba da se bavi svojim programom i promocijom, a ne odlukama SNS.

- Bez republičkih izbora oni mogi imati veće izglede. Opozicija je sve vreme htela da na glasačkom listiću ne bude Vučić, već da suoče programe, pa sad da vidimo ko može više, jače, bolje - zaključuje Stanković.

Danas je na sednici glavnog odbora SNS doneta odluka da se raspišu redovni gradski izbori u martu, a da republički budu raspisani kada za to dođe vreme.

#Dejan Vuk Stanković

#SNS

'