AKTUELNO

Najava kosovskog Ministarstva bezbednosnih snaga da započne konsultativni proces sa ciljem stvaranja zakonskih pretpostavki za formiranje tzv. kosovskih oružanih snaga je provokativni čin jednog ministarstva i dela albanskih političkih snaga i ne predstavlja stav vlade u Prištini, saopštila je danas Srpska lista.

- Jasno je da je objavljivanje ovakve informacije u medijima tokom predizborne tišine, dan pre drugog kruga lokalnih izbora, isključivo u toj kratkoročnoj politikantskoj svrsi - navodi se u saopštenju.

Srpska lista navodi da je Srbima na KiM obećala da će pružati najaktivniji politički otpor pokušajima da se formira tzv. kosovska vojska i od tog programskog cilja nema nameru da odustane.

Podseća da se ustavni uslovi za formiranje tzv.kosovske vojske ne mogu steći bez saglasnosti poslanika Srpske liste i poručuje da je svaki politički proces kojim se zanemaruje ta činjenica "pravljenje računa bez krčmara".

Srpska lista je više puta ponovila naš jasan i nedvosmislen stav da je Kfor jedina legalna i legitimna oružana formacija na KiM, koja je ovde u skladu sa Rezolucijom 1244 i uz saglasnost zvaničnog Beograda. Nadanje nekih ambasada i predstavnika Prištine da će ucenom i pritiscima na poslanike Srpske liste uspeti da obezbede naše glasove je uzaludno.

Srpska lista ističe da je građanima javno i jasno predstavili svoj program i da je u njemu i tačka da nikada neće dozvoliti formiranje nekakvih oružanih snaga Kosova.

- I zato je značajno da Srbi budu jedinstveni i snažni, te da od sutra na čelu svih 10 opština sa srpskom većinom imamo naše ljude, odgovorne i posvećene boljem životu građana i srpskim interesima - navedeno je u saopštenju Srpske liste.

#Kosovo

#Srpska lista

#Vojska

'