AKTUELNO

- Rekla bih pre svega da EU insistira na onome što je vec dogovoreno i u tom kontekstu treba posmatrati Prištinu koja izbegava formiranje ZSO. Teško da ce dijalog biti nastavljen bez toga, zbog čega EU i insistira na tome - rekla je Joksimović.

Evropska unija insistira na primeni dogovorenog u dijalogu Beograda i Prištine, a pre svega na formiranju ZSO, rekla je direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović napominjući da Priština to izbegava, a da je EU svesna da bez formiranja ZSO nema nastavka dijaloga.

- Pitanje Zajednice srpskih opština je jedan od bitnih elemenata implementacije Briselskog sporazuma i u tom kontekstu, treba posmatrati prištinsku stranu, koja na podjednak način, kao što izbegava ratifikaciju demarkacije sa Crnom gorom, izbegava i formiranje ZSO - rekla je Joksimović komentarišući jučerašnji sastanak šefice diplomatije EU Federike Mogerini sa Ramušom Haradinajem.

- Rekla bih pre svega da EU insistira na onome što je vec dogovoreno i u tom kontekstu treba posmatrati Prištinu koja izbegava formiranje ZSO. Teško da ce dijalog biti nastavljen bez toga, zbog čega EU i insistira na tome - rekla je Joksimović.

Ona smatra da se u ovom trenutku dešava pozicioniranje pred nastavak pregovora a do njega neće doći dok se ne formira i nova vlada u Nemackoj.

- U nastavku pregovora, na dnevnom redu imaćemo nove teme, a pretpostavljam da će se razgovarati o imovini, o članstvu u međunarodnim organizacijama, o nekom novom paketu bitnih tema koji nas može odvesti ka punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, koji je zapravo bitan preduslov za ubrzanje evropskog puta Srbije - smatra Joksimović.

Kada je reč o pravno obavezujućem dokumentu između Beograda i Prištine, a na kome Brisel insistira, Joksimovic kaže da se on pominjao i pre početka dijaloga.

- Pravno obavezujući sporazum je odavno na dnevnom redu, ono što je još uvek nejasno je sadržina tog dokumenta. Bitno je da se ne očekuje da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Isto kao što sve članice nisu priznale Kosovo, tako to ne sprečava EU da vodi integracije Kosova - objašnjava Joksimović.

Pomaci u evrointegracijama često se mere u kontekstu regionalnog napretka zbog čega je saradnja za Srbiju ali i Evropu veoma bitna.

- Regionalna saradnja je bitna za dalji proces a to je podvuceno i na Berlinskom kongresu. U ovom trenutku postoji favorizacija Srbije što možda smeta nekim našim susedima. U sledećih godinu i po dana imamo mogućnost da napravimo značajan iskorak koji je važan i za nas i za EU jer je stabilan region ključan za bezbednost evropskog kontinenta - kaže direktorka Centra za spoljnu politiku.

Govoreći o mogućnosti da eventualno sa beogradskim budu raspisani i vanredni parlamentarni izbori, Joksimović navodi da svaki izbori stavljaju neke teme "ad akta", što ih može odložiti na neki kraći period.

- Ali, izbori takođe mogu dati i legitimitet vlasti za nastavak započetih poslova - smatra Joksimović.

#Aleksandra Joksimović

#Beograd

#Priština

#ZSO

'