AKTUELNO

Apelacioni sud u Prištini odbacio je kao neosnovanu žalbu Specijalnog tužilastva Kosova, u slučaju ministra za zajednice i povratak Dalibora Jevtića, generalnog sekretara ministasrtsva za zajednice i povratak Nenada Stojčetovića i direktora departmana finansija i opšte službe Mihaijla Prlicevica.

Osnovni sud u Pristini je u julu ove godine odbacio optužnicu kojom su trojica zvaničnika bila optužena za zloupotrebu službene dužnosti ili ovlasćenja.

Protiv ove presude Specijalno tužilaštv Kosova je podnelo žalbu, ali je Apelacioni sud odbacio kao neosnovanu. Kako je saopšteno iz kabineta minista Jevtića, u presudi Apelacionog suda, ističe se je Osnovni sud po ovom predmetu postupio u skladu sa Zakonom, kada je odbacio optužbe u ovom predmetu jer se ne postoje elementi krivicnog dela, za koje se Jevtić, Stojčetović I Prlinčević terete.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se još i navodi da "Iz opisa postupaka i dokaza na osnovu kojih je pokrenuta optužnica, zaključuje se da optuženi nisu preduzeli nikakve radnje u njihov korist niti na štetu drugih lica", što je Osnovni sud i naveo prilikom odbacivanja optužnice.

- Na osnovu činjenice da je UNHCR donirao vozila za podršku vladinim organizacijama ali i svim nevladinim organizacijama koji su uključeni u promovisanje i sprovođenje prava zajednica i na osnovu sličnih praksi ovog ministarstva, sud smatra da se postupak okrivljenih nije dokazao kao prekoračenje službenih ovlašćenja, vec je cilj bio da se pomogne instituciji koja sluzi opštem interesu zajednica  - navedeno je u presudi.

Optužnicom koja je odbačena a koju je podnelo Specijalno tužilasvo Kosova teretila je Jevtića da je, u svojstvu ministra MZP-a Nenada Stojčetović u svojstvu generalnog sekretara i Mihajlo Prlinčevic u svojstvu direktora odeljenja za administraciju i finansija u ovom ministarstvu 11. februara 2014. za zajedničko delo zloupotrebe službenog položaja.

#Dalibor Jevtić

#Priština

#Sud

'