AKTUELNO

Svi pričaju o Predlogu zakona o DNK registru, koji je ušao u skupštinsku proceduru i slažu se da je neophodan. Genetičari, međutim, ističu da predloženi zakon ima mnogo nedostataka i da u tom obliku ne bi smeo da se nađe pred narodnim poslanicima.

Oliver Stojković, šef DNK laboratorije Instituta za sudsku medicinu u Beogradu navodi da su sve laboratorije koje se bave DNK analizom protiv donošenja zakona o DNK registru, a sa tim stavom saglasno je i Društvo genetičara Srbije.

- Iz ugla struke zakosnki predlog je nepismen i netačan, bio je tako napisan da bi student biologije ili medicine koji to izgovori na ispitu pao - ističe Stojković i napominje da je zakon problematičan u stručnom, praktičnom, lektorskom i pravnom smislu.

U Srbiji postoji šest laboratorija koje se bave DNK analizama.

- Ukoliko ovaj zakon bio usvojen, sve bi se zatvorile, osim laboratorje Ministarstva unutrašnjih poslova. U drugim laboratorijama sede brojni doktori nauka, a tamo ni jedan, ali oni imaju sertifikat koji košta 10.000 evra. Smatram da DNK analizom treba da se bave stručnjaci, a ne policajci - podvukao je Stojković.

On je ocenio da su genetički podaci privatniji, od podataka o nečijem izgledu i otisaka, jer su u njima sadržani svi bivši i budući događaji, te da bi ideja da se svim ljudima DNK materijal po rođenju neprihvatljiv.

Stojković strahuje i od mogućih zloupotreba, jer se delimični i slabi DNK tragovi lako mogu pomešati.

- Sa takvim tragovima može biti i više poklapanja. U tom slučaju bi sve moglo zavisiti od toga da li ste nekome simpatični - objasnio je Stojković i dodao da će ukoliko zakon bude donet njegova laboratorija prestati da se bavi DNK analizom.

- Ovim zakonom bi se unazadio položaj genetičko - forenzičkih laboratorija i ugrozila bi se prava građana - istakao je Stojković.

Advokat Čedomir Stojković ne vidi ništa sporno u potrebi da se laboratorije sertifikuju, ali ni da MUP čuva DNK podatke svakog građanina.

Foto: Printscreen

- Ovo je zakon kojim ima 11 članova i vrlo je jednostavan. Laboratorije dostavljaju DNK uzorak MUP, koji se tamo arhivira i koristi se kada treba utvrditi identit neke osobe. To podaci mogu biti zloupotrebljeni, ako može biti zloupotrebljen i otisak prsta - ocenio je advokat.

I on smatra da zakon teba izmeniti, uvođenjem obaveze da se svim punoletnim licima uzme DNK bris. - Na taj način bi imali sve manje nerešenih krivičnih dela - dodao je Stojković.

#DNK

#Zakon

'