AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da smena u Vladi može biti samo ako izostanu rezultati, a da su za sada rezultati rada njenih članova odlični i vidljivi, jer svi dele istu želju - "da Srbija postane bolja i uspešnija".

- U Vladi, kao i u svakom drugom kolektivu, rade ljudi koji su različiti, od kojih svako ima neku svoju energiju i razmišljanje... Mi smo tu da sprovodimo zajedničku politiku koja će dati bolji poslovni ambijent i omogućiti bolji život naših građana. Samo to je važno, rekla je Ana Brnabić u intervju za "Večernje novosti" od utorka.

Na pitanje kada će Vlada zauzeti poziciju oko statusa službenika u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Ana Brnabić je kazala da je "naša" odluka o tome da li će službenici u Centru dobiti diplomatski status ili neće.

- Na to neće uticati ni Moskva, ni Vašington. Centar u Nišu je važan za našu zemlju, jer je to mesto odakle se kreće u pomoć u vanrednim situacijama, slučajevima elementarnih nepogoda ili tehnoloških havarija, kazala je ona i navela da želi da se nađe rešenje prihvatljivo za sve kako taj Centar više ne bi bio predmet sukoba.

Pročitajte još: Aleksandar Vučić prisustvovao potpisivanju kreditne linije za izgradnju vetroparka

Ponovila je da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u EU, ali i da Srbija ima čvrste tradicionalne, kulturne, jake ekonomske i trgovinske veze sa Rusijom.

- Mi smo oko toga sa svim našim partnerima otvoreni i iskreni i dok god je tako, sve je u redu, kazala je ona.

Navodeći da Srbija teži da što je pre moguće zatvori pregovaračka poglavlja sa EU, Ana Brnabić je rekla da je u tom procesu najvažnije da se reforme stvarno implementiraju, a ne da se taj posao samo "odrađuje" zbog Evropske unije.

- Želimo da postanemo član evropske porodice naroda zato što nam je tamo mesto, ali da kada uđemo u EU budemo jak i stabilan partner koji će moći da doprinese ukupnom napretku EU. Takođe, mi je važno da napomenem da je EU dala jasan siganl celom regionu da je otvorena za prijem novih članova, kazala je premijerka Srbije.

Foto: Tanjug

Upitana da li će uopšte u Brisel biti poslato najavljeno pismo o ;sa pitanjima o stavu EK da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, Ana Brnabić je kazala da Srbija podržava vladu u Madridu kada je reč o tom pitanju i da je zato uvažila molbu prijatelja iz Španije da se pismo ne nosi u Brisel.

- Suština je da Evropska komisija mora da bude i ostane statusno neutralna. Ta statusna neutralnost je nešto na čemu sam insistirala i u razgovorima u Briselu, kazala je ona i dodala da Srbija ima partnerski i otvoren odnosa sa EK i svim institucijama u okviru EU.

#Ana Brnabić

#Vlada Srbije

'