AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je danas u Moskvi sa generalnim sekretarom Organizacije dogovora kolektivne bezbednosti Jurijem Hačaturovim, a nakon toga je izjavio da Srbija vodi politiu vojne neutralnosti i nema nameru da postane član ni ODKB ni NATO, ali da ima "veliku želju" da produbljuje saradnju sa tom bezbednosnom organizacijom i svim njenim članicama.

Sve zemlje članice ODKB podržavaju principijelnu poziciju Srbije kada je u pitanju odnos prema Kosovu i Metohiji, podsetio je Vulin i dodao da je na tome, "naravno", posebno zahvalio. "Vlada Srbije, Ministarstvo odbrane, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić vode politiku vojne neutralnosti.

Foto: Tanjug

Što se tiče vojne saradnje, dogovoreno je da se saradnja produbljuje, da se nastavlja na uslovima reciprociteta, međusobnog poštovanja, poštovanja međusobnih interesa, kao i poštovanja vojne neutralnosti Srbije kao našeg temeljnog i principijelnog spoljnopolitičkog stava", rekao je ministar odbrane. Vlada Srbije, kako je rekao, želi da sarađuje sa svim prijateljima, da nastavi sa istom politikom, baš kao što želi da i u budućnosti svoje znanje stavi na raspolaganje drugima.

- Razgovarali smo o našoj saradnji u oblasti vojnog obrazovanja, o zajedničkim aktivnostima i sigurno smo da ćemo nastaviti tako i ubuduće - rekao je Vulin i istakao da je "veoma važno" da se tu nalazi među zemljama koje apsolutno podržavaju principijelnu poziciju Srbije kada je u pitanju KiM, protiv su jednostranog priznavanja i smatraju da Kosovu nema mesta u bilo kakvim međunarodnim forumima.

Na sastanaku, održanom u sedištu ODKB, razmatrane su mogućnosti i perspektive buduće saradnje i razmenjeni stavovi o aktuelnoj bezbednosno-političkoj situaciji u regionu i svetu.

#Aleksandar Vulin

#Moskva

'