AKTUELNO

On je istakao da Srbija neće odustati od Kosova i Metohije, te da Srpska lista treba da iskoristi svoj uticaj i podigne pitanje srpske imovine u južnoj pokrajini na najviši nivo.

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je, prelistavajući naslove današnje štampe, da je očigledno da je proces punopravnog priznavanja Kosova, uprkos naporima Prištine, Vašingtona i zapadnih centara moći, zapeo i došao u ćorsokak.

- Nakon neuspelog pokušaja da postanu članovi UNESCO, Srbija je napravila dobru analizu o tome koje su zemlje čvrste u opredeljenju da Kosovo neće biti priznato. Zatim je preuzeta živa politička aktivnost i radilo se u kontinuitetu. Rezultat je da Kosovo neće postati član UNESCO i Kina je tu odigrala ključnu ulogu - rekao je Drecun za TV Pink.

Problem Kosova trebalo bi, kako smatra, da se reši dijalogom Beograda i Prištine i uz podršku velikih sila, i trebalo bi doći do dogovornog rešenja, jer su dosad samo postojali jednostrani pokušaji - bombardovanje, pritisci, uslovljavanja.

Foto: TV Pink

- Ovo je išlo do određene granice i sada je zapelo. Ne mogu da uđu u UN, Srbija neće odustati i sada je vreme da se Albanci i zapad otrezne i shvate da je rešenje razgovor sa Srbijom. Bez nas nema postizanja rešenja za kosovski problem - rekao je Drecun.

Kada je reč o prisvajanju imovine u južnoj pokrajini, Drecun je rekao da su Albanci u pokušaju da legalizuju imovinu Srba doneli zakon o formiranju agencije za verifikaciju i potvrđivanje pitanja imovine, što je sasvim supotno od dogovora u Briselu.

- Ako je Srbinu oteta imovina, pojavi se Albanac i tvrdi da je ta imovina njegova. Odu u agenciju koja je jednonacionalna i šta mislite da je odgovor agencije? Ne postoji ni pravo na žalbu - podsetio je Drecun.

On je dodao da postoji Srpska lista bez koje ne može da se održi vlada, te da je pitanje ski centra Brezovica vraćeno, što dokazuje da ne može da se nasilno uzurpira srpska imovina.

- Oni koji su prodali svoju imovinu su u strahu da neće moći da žive normalno. To i jeste cilj Albanaca, da završe etničko čišćenje, a bez Srba na KiM borba bi bila izgubljena - rekao je Drecun, dodajući da Srpska lista treba da pitanje imovine podigne na najviši nivo, jer je to i pitanje opstanka srpskog naroda.

#Albanija

#Kosovo

#Milovan Drecun

'