AKTUELNO

Predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Haljimi saopštio je danas da je stranačko predsedništvo odlučilo da bojkotuje rad privremenog organa lokalne uprave u toj pštini jer je smatra nametnutom.

Haljimi je na konferenciji za novinare rekao da je istovremeno odlučeno da se podnese tužba Upravnom Sudu tim povodom.

Od najviših partijskih organa zatraženo je, takođe, da se razmotri dalje učešće poslanika PDD u Skupštini Srbije.

Haljimi je rekao i da su u toku aktivnosti i kontakti PDD sa drugim strankama koje zastupaju Albance na jugu centralne Srbije, koju oni nazivaju Preševskom dolinom.

Reč je o, kako je naveo, dogovoru na koordinaciji stavova i modaliteta delovanja u narednom periodu u pravcu zaštite vitalnih interesa albanskog stanovništva, koji su ugroženi pomenutim "neodmerenim I diskriminatornim odlukama centralnih vlasti".

U saopštenju iz PDD se navodi da je Haljimi rekao da će o nataloj situaciji biti obavešteni OEBS, EU, ambasadori Grupe prijatelja Preševske Doline, i nadležne institucije Albanije i Kosova.

Vlada Srbije je 14. septembra donela odluku o raspuštanju Skupštine opštine Preševo, objavljeno je ranije u Službenom glasniku.

Poslove iz nadležnosti Skupštine i izvršnih organa opštine Preševo obavljaće Privremeni organ, koji će se sastojati od predsednika i četiri člana.

Premijerka Ana Brnabić je izjavila je tokom nedavne posete Vranju da je izbor Privremenog organa u Preševu bio jedini mehanizam koji je Vlada Srbije imala na raspolaganju zato što se nije održavala lokalna skupština.

-Mi smo morali da uvedemo privremene mere i nadam se da će se to uskoro regulisati u skladu i sa lokalnim izborima u Preševu i realno onim što građani Preševa žele - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je u Preševu bilo problema, da se menjao predsednik opštine i da se nije održavala skupština.

-Vlada Srbije se, inače u to ne meša, ali to je jedino što smo mi morali da uradimo, pošto što se nije održavala skupština - kazala je Brnabić.

#Albanci

#Riza Halimi

#Srbija

'