AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u obraćanju Generalnoj skupstini UN da je uslov broj jedan za razvoj i napredak zemalja Balkana očuvanje mira i stabilnosti i najavio da će vise govoriti o Srbiji, zemlji koja i ima sve veći ugled u svetu.

Vučić je naveo da se obraća prvi put u svojstvu predsednika Srbije, da je pažljivo slušao prethodne govornike, da su svi govorili o miru i stabilnosti, ali i da su cecsto optuživali neke druge ili napadali neke druge da oni taj mir ugrožavaju.

Kako je rekao, on neće imati takav pristup, i govoriće o Srbiji i njenom napretku, reformama, i činjenici da nas svet razume i prihvata, ali i takođe govoriće i na način gde nema potrebe da podilazi svom narodu jer su sve političke interne bitke dobijene.

Foto: Pink.rs

- Ulažemo velike napore u celokupnu stabilizaciju na Balkanu, ostajemo mirni na napade koji dolaze sa strane - rekao je šef srpske države.

Kako je dodao, Srbi su više nego spremni da se posvete ekonomskim reformama, ocenuvši da posebna tržišta ne mogu da stvore dobar rezultat i da je zbog toga važno uspostavljanje jedinstvene carinske zone.

- Unapređenje ekonomije je prioritet za sve nacije. Treća stvar koja je ništa menje bitna, jeste put ka članstvu EU, put ka većoj stabilnosti, ekonomskom napretku i jačanju demokratije - rekao je Vučić.

Prema njegovoj oceni, evropske integracije su bile instrument za političku i ekonomsku transformaciju država u regionu .

- Želimo da budemo deo EU i ne molimo vas da ubrzate naš ulazak, već da nas tretirate isto kao i ostake države članice - istakao je Vučić i dodao da su Srbi ponosan narod, koji traži uzajamno poštovanje.

- Vojna neutralnost politika mira i budućnosti - naglasio je predsednik Srbije ukazavši da će zemlja nastaviti da neguje dobre odnose sa Kinom i Rusijom.

Foto: Pink.rs

Vučić je pozvao u Njujorku zemlje članice UNESKO da ne podrže prijem Kosova u tu Agenciju UN.

Vučić je rekao da Srbija ima jaku argumentaciju za to što se protivi tom prijemu u UNESKO. On je podsetio da su Albanci na Kosovu i Metohiji uništavali naše crkve, spomenike, kulturno nasleđe...

Političko rešenje kosovskog pitanja je naš nacionalni prioritet, rekao je Vučić za govornicom Generalne skupštine UN.

-Znate da ne priznajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - podsetio je Vučić i dodao:

-Od ključne je važnosti postizanje političkog rešenja, jer je to uslov za dalji ekonomski napredak, za mlade ljude i dalji razvoj.

Srbija neće priznati Kosovo, naveo je Vučić, ali i kazao da ulaže napore da se nađe rešenje koje će omogućiti napredak, mir i stabilnost u regionu.

Vučić je istakao da je u briselskom dijalogu Beograda i Prištine dosta postignuto, uz ne baš lake kompromise i to sa obe strane, te dodao da za četiri godine dijaloga niko nije stradao u međuetničkim tenzijama na Kosovu.

#Aleksandar Vučić

#Njujork

#Srbija

#Ujedinjene nacije

'