AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije na 72. zasedanju Generalne skupštine UN, danas će imati čitav niz bilaterlnih susreta i učestovati na prijemima koje odvojeno priređuju generalni sekretar UN Antonio Guterš, predsednik SAD Donald Tramp i najviši zvaničnici EU.

Pre otvaranja Generalne debate, koja okuplja više od 100 lidera sveta, Vučić će prisustvovati prijemu koji za šefove delegacija priređuje prvi čovek UN Antonio Gutereš.

Kako je predviđeno, Vučić tokom dana će imati niz bilateralnih sastanaka.

Vučić će razgovarati sa predsednicom Kraljevine Norveške Ernom Solberg, sa ministrom spoljnih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom i predsednikom Egipta Abdelom Fatahom El Sisijem.

Takođe, predsednik Srbije će prisustvovati prijemu koji priređuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, prvi potpredsednik Evropske komisije Frank Timermans i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Pročitajte još: Vučić doputovao u Njujork

Vučić će prisustvovati i pratećem događaju na visokom nivou u organizaciji predsednika Francuske Emanuela Makrona - prezentaciji Globalnog pakta o zaštiti životne sredine.

Predsednik Republike će uveče biti među zvanicama na prijemu koji priređuje predsednik SAD Donald Tramp.

U sredu će predsednik Vučić će učestvovati na Blumbergovom "Globalnom biznis forumu", na kojem će, pored njega, govoriti predsednik Mađarske Janoš Ader, američki političar i filantrop Majkl Blumberg, šef indijske Mahindra grupacije Anand Mahindra, kao i drugi.

Pročitajte još: Dačić u Njujorku na sastanku

Tog dana Vučić će imati bilateralni susret sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Pored toga očekuje ga i večera, koju visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini priređuje za šefove delegacija Zapadnog Balkana.

Predviđeno je da na večeri budu i predsednik Crne Gore Filip Vujanović, Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Ccović, makedonski premijer Zoran Zaev, kosovski predsednik Hašim Tači.

U četvrtak predsednik Srbije će, najpre, imati bilateralni susret sa predsedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom, a potom održati govor na Generalnoj skupštini UN.

Takođe će imati bilateralni sastanak sa premijerom Belgije Ssarlom Mišelom i prvim zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Elizabet Milard.

Poslednjeg dana boravka u Njujorku, u petak, srpski predsednik imaće bilateralni sastanak sa prvim čovekom svetske organizacije Antoniom Guterešom.

#Aleksandar Vučić

#Donald Tramp

#Njujork

'