AKTUELNO

Srbija više nema kud - ili će okrenuti leđa Rusiji i stati na stranu NATO ili će biti neprijatelj Alijansi u velikom ratu koji se sprema!

Naime, zvaničnici tog vojnog saveza i predstavnici zemalja članica na samitu u Tirani izrazili su veliku zabrinutost zbog ruskih vojnih vežbi koje se od petka održavaju u Belorusiji i Kalinjingradu, a nose simbolično ime "Zapad-2017", piše Srpski telegraf. Za predsedavajućeg Vojnog komiteta NATO, češkog generala Petra Pavela, ti manevri predstavljaju otvorenu pretnju i pripreme za sukobe.

Problematični Balkan

- Kad pogledamo vežbu kakvom je predstavlja Rusija, ne bi trebalo da bude zabrinutosti. Ali, kad pogledamo širu sliku, moramo da budemo zabrinuti jer Rusija nije transparentna. Zato pojačavamo napore u cilju obnove vojnih komunikacija sa tom državom kako bismo izbegli neželjene posledice potencijalnih incidenata - poručio je on na godišnjoj konferenciji Vojnog komiteta NATO u Albaniji, koja je otvorena u subotu, a na kojoj se raspravlja i o borbi protiv terorizma, novoj strategiji SAD u Avganistanu, ali i situaciji na zapadnom Balkanu. Pavel je istakao da postoji mnogo problema u našem regionu, a da je jedan od njih i Rusija, saznaje portal Republika.

Optužuju Ruse za bombardovanja u Siriji

Koalicija koju predvode SAD tvrdi da su ruske snage koje podržavaju režim Bašara el Asada u toj državi bombardovale u provinciji Deir ez Zor pobunjenike iza kojih stoje Amerikanci. Moskva je, međutim, oštro demantovala te navode.- To nije moguće. Zašto bismo ih mi gađali - upitao je portparol ruske vojske Igor Konašenkov. Inače, povodom situacije u Siriji telefonom su razgovarali državni sekretar SAD Reks Tilerson i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

- Problemi na zapadnom Balkanu mogu da proizađu iz radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema, ali i malignog ruskog uticaja. Pre svega smo usredsređeni na to da Balkan bude stabilan i bezbedan - podvukao je taj vojni zapovednik, dodajući da još uvek nema dogovora Beograda i Prištine o vojsci Kosova, ali da ona "treba da bude formirana u skladu sa ustavom i zakonima relevantnih zemalja".

O proširenju Alijanse govorio je i albanski premijer Edi Rama, koji je naglasio da podržava politiku otvorenih vrata za sve zemlje zapadnog Balkana koje još uvek nisu pristupile.

Milivojević: Ove poruke su vrsta pritiska da se odreknemo vojne neutralnosti. Zapad se nadmeće sa Rusijom na Balkanu

- Srbija, BiH, Makedonija i Kosovo i dalje nedostaju na NATO mapi. To područje, koje tek treba da bude uključeno u evropsku bezbednosnu arhitekturu, čini teritoriju na kojoj igrači treće strane vide ranjivost i prilike za upad - naveo je Rama.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da se ove izjave odnose isključivo na Srbiju i da postoji jasna kampanja koja ima za cilj da naša država pristupi Alijansi.

Jasna kampanja

- Posle ulaska Crne Gore u NATO i najave o pristupanju Makedonije, kao i formiranju vojske Kosova, jedino im je Srbija preostala. Zato su njihove reči svojevrsna vrsta pritiska da se odreknemo vojne neutralnosti. Reč je o nadmetanju Zapada sa Rusijom na ovim prostorima. A izjave NATO zvaničnika su u sklopu toga i njihova reakcija je razumljiva s obzirom na ubedljivost ruskih vojnih vežbi. Ipak, ti manevri su samo odgovor na delovanja Alijanse na Baltiku - zaključio je Milivojević.

Inače, kako je saopštilo rusko ministarstvo odbrane, u subotu je završena prva faza vojnih vežbi Rusije, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se danas očekuje prisustvo ruskog predsednika Vladimira Putina na tim manevrima.

Četiri razarača zapadnog pakta uplovila u Bar

Stalna pomorska grupa Alijanse, koju čine dva britanska i po jedan francuski i grčki vojni brod, uplovila je u Luku Bar u okviru redovne misije u Sredozemnom moru. Iz crnogorskog ministarstva odbrane saopštili su da je cilj posete jačanje odnosa sa mornaricom vojske Crne Gore, kao nove saveznice Alijanse.

- Dva razarača Britanske kraljevske ratne mornarice HMS "Dankan" (D37) i HMS "Dajmond" (D34), francuski "La Fajete" i grčki "Limnos" boraviće u našoj zemlji do 20. septembra - navodi se u saopštenju.

Foto: Printscreen-Republika

#NATO

#Pretnja

#Srbija

'