AKTUELNO

U Tršiću je danas počela završna svečanost 84. Vukovog sabora, u okviru koje je otvoren Obrazovno-kulturni centar "Vuk Kradžić". Svečanosti u okviru posete podrinjskom kraju prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić poručio je da Deklaracija o zajedničkom objedinjenom nacionalnom delovanju i definisanju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda nema nikakve veze ni sa kakvim hegemonizmom, niti sa šovinizmom.

- Deklaracija i svi ostali, slični koraci imaju za cilj samo i jedino da pravovremeno i adekvatno zaštiti srpski jezik i pismo kao jedan od najbitnijih delova celokupne srpske kulture - da zaštitimo i sačuvamo srpski narod - rekao je Vučić u obraćanju na Vukovom saboru u Tršiću.

Foto: Tanjug

A to, kako je istakao, ne može, a i da hoće - neće uspeti da nam zabrani niko.

Jezik i pismo su konsitutivni element i bitan ujedinjujući faktor za opastanak svakog naroda i njegove kulture, istakao je predsednik Srbije i dodao da stoga Deklaracijom i želimo da osiguramo pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, na izučavanje srpske kulture, nacionalne geografije...

- Presrećan sam što vas vidim u ovolikom broju ovde u Tršiću, kažu da nijedne godine nije bilo ovoliko mladih ljudi i ovoliko dece - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre besede i rekao da želi da obraduje sve informaciju da smo samo u Krupnju u prvih šest meseci imali više rođenih beba nego cele godine.

Vučić je rekao da je presrećan što se narodu obraća baš iz Tršića.

Predsednik smatra da je Vuk Stefanović Karadžić na osnovu svog celokupnog dela može da se stavi rame uz rame sa Nikolom Teslom, te da je Sabor u Tršiću danas najvažniji skup u Srbiji.

- Naši domaćini su rekli da je Vuk bio veliki evropejac i građanin sveta, ali on je takođe bio i veliki Srbin koji je branio srpski jezik i srpsko ćirilićno pismo kako niko nije i zato on može da stane rame uz rame uz Nikolu Teslu, Svetog Savu, Dositelja Obradovića i Ivu Andrića - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Printscreen

Podrinje od izuzetnog značaja za Srbiju

Vučić izjavio je danas u Loznici da je Podrinje deo zemlje od izuzetnog značaja i poručio da će prvi prioritet države u narednom periodu biti da u taj kraj dovede investitore, kako bi se smanjila nezaposlenost, inače najveći problem tog kraja.

Vučić je poručio da će u puteve u tom kraju biti uloženo vise novca nego ikada.

Najveći problem, ukazao je predsednik, iako je država već uložila mnogo novca, ali na čemu će sada da se angažuje, a on kao predsednik može da pomogne, jeste da se investitori privuku i dođu u taj kraj, pre svega u dva najveća grada - Loznicu i Valjevo.

Foto: Tanjug

Ono što je zabrinjavajuće je visok stepen nezaposlenosti u tom kraju, podvukao je Vučić i dodao da će se zato raditi na putnoj infrastrukturi, kako bi se privukli investitori.

- Verujem da neke manje investicije možemo da obezbimo i za Mali Zvornik i da obezbedimo bolju trgovinu i prelazak preko mostova, kao i bolje puteve - rekao je Vučić.

Na sastanku je, dodao je predsednik, bilo reči o novim putevima, jer je to ono što najviše zanima investitore i poručio da će u puteve u tom kraju ove i sledeće godine biti uloženo vise novca nego ikada.

Sasatanak sa gradonačelnicima Loznice i Valjeva

Vučić se u Loznici u gradskoj upravi sastao sa gradonačelnicima Loznice i Valjeva, kao i predsednicima opština Osečina, Mali Zvornik, Ljubovija, Krupanj i Bajina Bašta.

Sastanku sa gradonačelnicima i predsednicima opština prisustvuju i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar prosvete Mladen Šarčević, kao i direktor kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Foto: Tanjug

Predsednik Vučić nastaviće posetu tom kraju prisustvovanjem završnoj svečanosti 84. Vukovog sabora u Tršiću, gde će održati besedu.

Nadam se uskoro rešenju za most Bratunac - Ljubovija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas nadu da će uskoro u BiH biti rešen problem u vezi mosta Bratunac-Ljubovija, koji treba da skrati put teretnom saobraćaju, ali to trenutno nije moguće, jer jo? nije ustanovljen carinski prelaz. "Problem je u tome što nije rešeno kome će pripasti zemljište, da li RS ili BiH. Nama je svejedno i samo hoćemo da imamo prelaz za trgovinu, koji može da radi", rekao je Vučić u Loznici. On je, na pitanje novinara, kada bi mogao taj most biti završen, kazao da ni nedavno u razgovorima u Sarajevu sa sagovornicima o tom problemu nije bilo odgovora. "Ne treba da ispadne da smo napravili prazan most. Dobili smo obećanje bosanskih vlasti da će problem biti rešen. Mi smo svoje završili i najveći deo smo mi platili", objasnio je Vučić. Ukazao je da sada iz Bajine Bašte mora da se ide 430 kilometara okolo da bi došli do Skelana, a to je inače na svega 50 metara. ?Ako otvorimo most Bratunac-Ljubovija značajno skraćujemo put i otvoricemo šansu voćarima i mlekarima ovog kraja?; dodao je on. Vučić:Podrinje za nas od izuzetnog značaja

#Aleksandar Vučić

'