AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima veliku političku moć i voleo bih da je iskoristi za jačanje mira i saradnje, kaže bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.

- Gospodin Vučić je predsednik Srbije i važno je da li ste vi u Srbiji zadovoljni njime. Njega, a i ostale zvaničnike u Srbiji gledam samo u kontekstu toga rade li na pomirenju i dobrosusedskim odnosima i kako se odnose prema pitanjima od zajedničkog interesa- kaže Josipović za beogradski "Blic".

Kako je rekao, rano je za ocene o tome, jer je Vučić tek nedavno postao predsednik. Upitan šta misli da li greše Srbi s Kosova ulaskom u vladu sa Ramušem Haradinajem, Josipović kaže da misli da je to mudar i za Srbiju i Srbe koristan politički potez.

- Ulazak u kosovsku vladu znak je političke zrelosti i nada da će se odnosi naroda i država normalizovati - zaključio je on.

Josipović kaže i da je već par godina na delu pogoršanje odnosa između dve zemlje za šta su odgovorne obe strane.

- Poboljšanje tek treba da usledi, želim ga, nadam mu se. Ima onih koji ga ne žele, koji bi na granici podigli Kineski zid. Ali, to nije većina. Većina naših građana želi dobre odnose i trajan mir - rekao je on.

Dodaje da bi voleo da susret na predsedničkom nivou donese promenu u ozbiljno narušene odnose dve zemlje. Takođe smatra da premeštanje table s ustaškim pozdravom iz Jasenovca u Novsku nije rešenje, da je treba ukloniti i da joj nije mesto nigde u Hrvatskoj.

JOKSIMOVIĆ O NAPADU NA NOVINARKE PINKA: Za nasilnike i antidemokrate - zakon i EU standardi

- Ustaškim znacima nije mesto ni na jednom pedlju hrvatske zemlje, posebno ne tamo gde vređa uspomenu na žrtve ustaša - rekao je Josipović za "Blic".

On se slaže sa Srbima koji su nezadovoljni ističući da je pomeranje parcijalno rešenje.

- Naravno, a isto misle i mnogi Hrvati. Ipak, moram primetiti da Vladu koju optužujemo da žmuri nad povesnim revizionizmom i ustaškim znakovljem podržava vodeća srpska stranka u Hrvatskoj. Da, g. Pupovac i društvo iz SDS S prigodno zagovaraju antifašizam, protiv su ustaških simbola, ali svesrdno podržavaju vlast koja toleriše ustaško znakovlje - ističe bivši hvratski predsednik.

Na pitanje da li Pupovac treba da izađe iz vlade ili da ostane i bori se za prava Srba, Josipović odgovara da je reč o lažnoj dilemi. Smatra da Pupovac već duže vreme vodi politiku koja ne donosi pravu korist srpskoj zajednici u Hravtskoj, a ni Hravtskoj kao celini.

Takođe, smatra da je fama da je njegov ostanak u Vladi sudbinsko pitanje Srba potpuno netačna i da bi se Pupovac bolje borio za prava Srba da s reči pređe na dela.

#Aleksandar Vučić

#Ivo Josipović

'