AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je večeras da je Jedinstvena Rusija "jasno i javno" pružila podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i onome što on radi po pitanju KiM, kao i predsedniku Srpske liste Goranu Rakiću, jer "znaju koliko je važno da Srbi imaju što veći uticaj u kosovskim institucijama"

- Znaju i razumeju koja je naša taktika i da pokušavamo glavom da vodimo politiku, a ne kukavički kao ove pseudo-lažne patriote koji brukaju srpsko ime napadajući žene na ulici - rekao je Đurić.

Nakon što je Moskva demantovala objavu na portalu Kurira da Jedinstvena Rusija nije dala podršku Srpskoj listi, Djurić je rekao da treba zamisliti taj stepen očajanja kada se preko nekog "lažnog portala" plasira vest koju Rusi odmah demantuju u sledećem koraku jer se, kako kaže, nadaju da bi ovakvi njihovi politički puleni "koji napadaju žene od 50 kilograma" mogli nešto bolje da prođu među Srbima na KiM.

- Nikada takvi među Srbima na KiM neće pobediti - poručio je Đurić.

On je naglasio da Vučića Srbi na KiM poštuju jer je, kako kaže, bio s njima uvek kad bilo najteže i zna "svako srpsko mesto, svaki zaselak na KiM" dok "oni ne znaju ni da li je Metohija zapadno ili istočno, ne znaju ni gde je Babin Most, ni gde je bilo koje naše mesto na KiM, osim možda Prištine u koju povremeno idu da popiju kafu sa albanskim liderima".

Đurić je ocenio da je pokušaj da se kompromituje saradnja SNS sa Jedinstvenom Rusijom "ekspresno dobila šamar" od samih Rusa.

- To je na najbolji način demantovalo te lažne vesti. Očigledno da je nekome zasmetalo to što postoji dobra saradnja između Jedistvene Rusije i SNS, i podrška što postoji i za Srpsku listu i za Srbe na KiM - smatra Đurić.

Dodao je da je delegacija SNS imala topao i bratski prijem u Moskvi i da su razgovori bili "veoma dobri", kao i da je postignut dogovor da se nastavi u tom smeru. "Sastanci su bili izvanredni", ocenio je Djurić.

Naglasio je i da je je u ruskoj Dumi kod zamenika predsednika Dume zaduženog za međunarodnu saradnju Petra Tolstoja, unuka ruskog pisca, takođe pružena snažna podrška SNS, Srbiji, njenom razvoju i politici Vučića, kao i da je iskazana snažna solidarnost sa Srpskom listom "Našim ljudima na KiM to neizmerno znači.

Neizmerno im znači kada čuju da će ruska državna politika nastaviti da se bori sa nama protiv otimanja naših svetinja u Unesko, protiv clanstva KiM u Interpolu da bi sprečili da u toj organizaciji počne još jedan ciklus progona Srba", rekao je Djurić. Zaključio je da Srbija ima prijatelje u Rusiji i da treba da čuva to "višegeneracijsko prijateljstvo".

#Marko Đurić

#Rusija

'