AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić komentarišući izjavu Žana-Kloda Junkera da Srbija ne može u Evropsku uniju pre 2025. godine, ocenio je da ulazak jedne zemlje u EU je politička odluka i ona uvek može da se desi, a koliko dugo mogu da traju pregovori najbolje pokazuje slučaj Turske koji traju još od početka 1990-tih.

-Za nas je kao za zemlju najvažnije da završimo pregovore, da zatvorimo sva poglavlja, da usvojimo pravila, jer ta su pravila dobra za naše društvo. To su pravila uređenja u društvu,  u pravosuđu, ekonomiji, važna pravila koja nama omogućavaju saradnju sa EU, jer je ona nama najznačajniji partner - rekao je Vesić u Jutarnjem programu TV Pink.

-Kada ćemo biti primljeni, to zavisi od političke odluke EU i na to ne možemo puno da utičemo, ali je činjenica da je dobro da pregovaramao, jer nas ti pregovori dovode u situaciju da usvojimo pravila koja su dobra za naše društvo i ekonomiju, tako da je na nama da mi završimo naše pregovore - dodao je on.

Foto: Printscreen

Kako ističe, on bi voleo da uđemo u EU ranije, ali da je isto tako realno da tek poslednjih godina ozbiljno pregovaramo sa EU.

-Mislim da ćemo pregovore završiti pre 2025. godine, da ćemo ispuniti sve uslove. Voleo bih da to bude ranije - zaključio je gradski menadžer.

Glavni i odgovorni urednik "Blica", Predrag Mihailović rekao je da je bilo iznenađenje za sve da nema novog proširenja, ali on sve ovo, kako kaže, vidi kao "probni balon EU ka nama i Crnoj Gori".

Foto: Printscreen

- Junker je činovnik EU nekog srednjeg ranga kojem je zadatak da pošalje takve poruke, sigurno je ta 2025. godina kao "štap i šargarepa", ako budete malo bolji može da bude ranije, činjenica da ovo predugo traje, problematično je to što će se izgubiti ta vera zašto uopšte treba da uđemo u EU - ocenio je Mihailović.

#EU

#Goran Vesić

#Srbija

#Žan - Klod Junker

'