AKTUELNO

-Nastavak suđenje je za mene bilo iznenađenje, ali pozitivno, s obzirom da je svedok bitno promenio iskaz sa prethodnih suđenja. Do sada je dao šest izjava i svih šest se bitno razlikuju, tako da ovaj svedok verovatno neće biti smatran relevantnim od strane suda, , rekao je Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" i optuženi za ratne zločine pred kosovskim sudom u intervjuu za portal Pink.rs.

-Taj ključni svedok koji je mene navodno video, odnosno smešta me na mesto događaja, ne kaže konkretno da sam išta radio. Moje prisustvo je po njemu jedini osnov da sam izvršio krivično delo.

Da li verujete da je to deo montiranog procesa koji se vodi protiv Vas kao najistaknutijeg predstavnika srpskog naroda na Kosovu?

- Nijednog trenutka to nije bila dilema za mene, to je apsolutno jedini motiv jer sa događajem o kome se govori nemam baš nikakve veze. Za taj događaj i sve elemente tog događaja sam čuo tek na sudu. To se događa u južnom delu Mitrovice u koji mi nismo išli nikako. Srbi su u ratno vreme jednostavno gledali da se ne izlažu previše.

Da li je cilj svih ovih aktivnosti koje Priština sprovodi unošenje destabilizacije u redove srpskog naroda?

-Priština je potpuno zbunjena, ogromna konfuzija vlada tamo, dva meseca nakon izbora nisu ni blizu da sastave vladu, nisu izabrali ni predsednika skupštine što bi trebao da bude najlakši posao. Postoje ozbiljne suprotnosti između partija u Prištini, unutar samih partija postoje različita viđenja za rešenje problema.Takva konfuzija im ne daje da razmišljaju o bilo kom drugom. Njima su srpski predstavnici važni samo u smislu na koju će stranu, ne bi li dobili tu neophodnu većinu.

Kakav ishod suđenja očekujete?

-Ako to bude po pravdi i zakonu, ja bi trebao da budem potpuno oslobođen. Ako nemam nikakve veze sa tim onda je prirodno da budem potpuno oslobođen. Mene terete na osnovu izjave koja je u međuvremenu značajno izmenjena u bitnim elementima, elementima koji su prvobitno bili razlog za osudu. Ovo je sedma verzija koju svedok daje.

Foto: Pink.rs

Vaš predlog o rešenju kosovskog pitanja po kiparskom modelu je izazvao različite reakcije u javnosti, jedna od reakcija je da to nije primenjivo na slučaju Kosova?

-Tvrdim da je to jedini model koji je moguće primeniti za koji, makar u dosadašnjoj praksi Evropske unije postoji takav slučaj. To je jedini model koji nas ne tera da priznamo nezavisnost Kosova. Ostali predlozi, uključujući i onaj koji je izneo ministar Dačić podrazumevaju eksplicitno priznanje nezavisnosti dela teritorije južno od Ibra. Odvajanje dela Kosova ne može proći bez ustupaka, ili će tražiti Preševo, Bujanovac ili priznanje nezavisnosti … Kiparski model podrazumeva da se Srbija primi u Evropsku uniju sa nerešenim pitanjem Kosova, a da se za Kosovo uzme tretman iz Rezolucije 12 44, što podrazumeva međunarodnu upravu sve dok Albanci ne budu spremni da sa Vladom Srbije u određenom trenutku pokrenu pitanje kakav je konačni status Kosova. Status koji sada imaju je nešto što samo njima odgovara i nikome više.

Da li je onda realno očekivati ikakav dijalog od Albanaca?

-Dijalog trenutno nije realan. Albanci misle da su nezavisni i neće ulaziti u nikakve dijaloge ako im to ne kaže neko, pre svega mislim na SAD i EU. SAD ih tretira kao svoje pulene i neće da izvrši pritisak na njih da izgube nešto što smatraju da imaju. SAD su nezainteresovane za Balkan, strateški smo im nevažni, nemamo zlata, dijamanata, uranijuma, sem onog osiromašenog koji su nam oni poslali. Bićemo interesantni tek kada problem sazri kao kiparski i kada strane shvate koliko gube.

-To što je 23 zemalja priznalo nezavisnost, a neke ipak nisu, govori da EU nema saglasnost o kosovskom pitanju. Zato oni ne mogu da izvrše pritisak. Mekalistar može u privatnom razgovoru Vučiću da kaže svašta, možda on predstavlja većinski stav EU, ali u EU se ipak odlučuje konsenzusom.

Šta mislite o navodima da su iz koalicije PAN (Velika, ratna koalicija) uspeli da se dogovore o formiranju vlade sa strankom Bedžeta Pacolija?

- Po mojim informacijama to nije tako sigurno. Ramuš Haradinaj je uzeo je tri poslanika sa liste Bedžeta Pacolija, ima tri poslanika sa liste Teute Rugova, a i tu je sada veliki znak pitanja. E sad od tih poslanika oni koji pređu na izvršne funkcije moraju podneti ostavku , a po mojim informacijama iza Bedžeta Pacolija će doći čovek iz LDK. Vladati sa 61 poslanikom je dosta teško, zato mislim da potencijalna vlada ne bi dugo ni opstala i mislim da će se kriza nastaviti.

D. Č.

Nepravedno optužen 2014. godine

Podsetimo da je Oliver Ivanović sa još četvoricom Srba pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici januara 2014. godine pod optužbom da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji u toku 1999. i 2000. godine. Optužnica je podignuta u novembru, a suđenje je počelo u decembru 2014. godine. Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, Oliver Ivanović je započeo štrajk glađu zbog čega je narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Početkom 2017. godine mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo novo suđenje. Od aprila iste godine omogućeno mu je da se brani sa slobode.

#Kosovo

#Oliver Ivanović

#Suđenje

'