AKTUELNO

Kako je istakao, Srbija ima bolji položaj od Bosne i Hercegovine zahvaljujući vrlo artikulisanoj spoljnoj politici predsednika i veštim podizanjem sopstvene cene.

Ne treba mnogo očekivati od najavljenih, odvojenih poseta predsednika Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović Sarajevu, ocenjuje sarajevski profesor Zlatko Hadžidedić, koji, inače, smatra da Hrvatska deluje kao faktor nestabilnosti u regionu.

Prema njegovim rečima, ni Srbija, ni Hrvatska nisu, kako tvrde, prijatelji BiH, već samo gledaju svoje interese.

- Trenutni interes Srbije je da deluje prema EU. BiH nažalost ima gori položaj od Srbije koja uvek ima artikulisanu spoljnu politiku. Srbija igra veštu igru podizanja cene samoj sebi i ona je ponovo u centru, kada su evropske integracije u pitanju - ocenio je Hadžidedić.

Hadžidedić ističe da je Vučić napravio zaokret u politici u odnosu na bivšeg srpskog predsednika Tomislava Nikolića, koji se trudio da pokaže kako ga podržava Rusija, što je, smatra on, vrlo upitno.

- Vučić jasno pokazuje proevropsku orijentaciju, on je pod očiglednim uticajem nemačke vlade i to je novi element na ovim prostorima - rekao je Hadžidedić.

Pročitajte još: Susret Vučića i Trampa do kraja godine

Hadžidedić ističe da bi taj nemački uticaj mogao doneti mnogo konstruktivniju politiku za BiH, ali i region.

- Nemačka je uvek bila ta kojoj je cilj bio stabilnost regiona za razliku od Britanije. Strateški cilj Britanije i pojedine američke administracije bila je podela BiH, Makedonije i permanentna nestabilnost Balkana - rekao je Hadžidedić.

On takođe ističe da Vučić i predsednik RS Milorad Dodik "nisu na istim stranama".

- Vučić i Dodik strateški se ne nalaze na istoj strani. Dodik će pomoću populizma velikosrpske ideje pokušati da uvuče Vučića u nekakve svoje kalkulacije. Mislim da Dodik ima slabije karte i dugoročno gledajući on je u silaznoj putanji i traži nešto kako bi destabilizovao situaciju i očuvao sebe - naveo je Hadžidedić.

#Aleksandar Vučić

#Bosna i Hercegovina

#EU

#Hrvatska

'