AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je ministar spoljnih izneo stav, u okviru unutrašnjeg dijaloga po pitanju KiM, po kome i Albanci i Srbi nešto i dobijaju, dok su predstavnici opozicije u Srbiji samo iznosili predloge po kome Albanci nešto dobijaju, ali ne i Srbi.

-Saša Janković predlaže da Kosovo bude primljeno u Interpol, Tadić da bude primljeno u UN. Oni misle da je dijalog monolog. Pominje se i tzv. kiparski model, mislim da su to pominjali Sanda Rašković Ivic i Oliver Ivanović, ali ja smatram da to nije dobar model za Srbiju, jer ne vidim da je bilo šta ozbiljno rešeno na Kipru, pre neku nedelju su propali pregovori, Srbi nisu ni Grci ni Turci - rekao je Đurić.

On je dodao da bi sasvim sigurno unutrašnji dijalog doprineo nastavku dijaloga Beograda i Prištine. Rekao je da je prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić juče u NJujorku izneo činjenice o stanju na KiM, unutrašnjem diajlogu i nastojanjima Srbije da kroz dijalog i miran način pronađe rešnje, što je i okosnica politike koju zastupa predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ocenivši da na ovaj način Srbija pruža ruku da se dogovara, da traži rešenje za budućnost.

-To je ruka Srbije koju je inicirao predsednik Vučić - šansa koju ne sme ni albanska strana da propusti, dobro je da je neko pozvao Prištinu na odgovornost i ozbiljnost - smatra Đurić.

On je rekao kako veruje da je projekat nezavisnog Kosova u dubokoj krizi, s obzirom da je većina građana KIM, kako ističe, protiv nezavisnosti.

Foto: Printscreen

Đurić navodi da su poslednji izbori na KiM pokazali da većina građana, uključujući i Albance, u stvari ne želi nezavisnu državu.

-Samoopredeljenje i stranka Ramuša Haradinaja imaju kao kao centralnu tačku pripajanje KiM Albaniji. Ako uzmemo da je većina Albanaca glasala za Samoopredeljenje, kojem je prva tačka pripajanje Kosova Albaniji, ako uzmemo u obzir da su i svi Srbi na KiM protiv postojanja tzv. nezavisne države Kosovo, onda je jasno da je većina stanovnika KiM ili za pripajanje Albaniji ili za to da KiM ostane deo Srbije, a a ubedljiva manjina za postojanje nezavisnog Kosova - rekao je Đurić, dodajući da su poslednji izbori pokazali da većina građana na KiM ne žele veštačku tvorevinu.

Kako kaže, potpuno je jasno da je projekat nezavisnog Kosova u dubokoj krizi i da je samo manjina zadovoljna sadašnjim stanjom.

Đurić je naveo da je oko 14.000 građana Kosova albanske nacionalnosti prošle godine pobeglo sa KiM, što sve pokazuje da je taj projekat u katastrofalnoj poziciji.

Takođe, nezaposlenost na KiM je 62 ili 63 odsto, rekao je i naglasio da sve to zajedno predstavlja najveći poraz Međuanrodne zajednice, koja je pokazala juče jednu vrstu licemerja, jer se mogao čuti "hvalospev o stanju na KiM" i da uopšte ne znaju šta narod tamo doživljava.

Što se deklaracije o očuvanje srpskog jezika, Đurić kaže da su Vučić i Dodik dogovorili i da se zajednički obeležavaju istorijski značajne datume, jer nije poenta da se obeležaju dani kada je neko stradao.

-Važno je da negujemo sve što nas vezuje za naš identite, naša treba da bude budućnost planirana kroz organizovano sistemsko delovanje, da bismo bilo šta ostvarili, treba da u našoj kući popravljamo stvari, onako kako je započetoo stavljanje institucija na čvrste noge, to je generacijski posao, kada ga završimo imaćemo Srbiju koja je jaka, i neće biti na kolenima kao 1990-tih i 2000-tih.

#Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju

#Marko Đurić

'