AKTUELNO

Politički analitičar Dragomir Anđelković veruje da ima prostora za dogovor o teritorijalnoj podelili Kosova, kao rešenju za budućnost južne srspke pokrajine, ali - ukoliko se ovo pitanje veže za status Republike Srpske.

Komentarišući predlog ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, da se KiM podeli teritorijalno i da srpske crkve i manastiri dobiju status poput onih na Atosu u Grčkoj, Anđelković ističe da je to racionalan predlog i da bi mogao da ima budućnost.

On za Tanjug ukazuje da taj predlog polazi od stanja na terenu i potrebe da se na neki način legalizuje to stanje, tako što bi sever Kosova i Metohije ostao u sastavu Srbije i bio u punoj meri integrisan, kao što je bio do NATO agresije, dok bi jug zauzvrat dobio mogućnost da uđe u UN, odnosno da dobije nezavisnost.

"To nije rečeno direktno, ali indirektno to se podrazumeva. Uz to bi Albanci morali srpskoj zajednici južno od Ibra da daju autonomiju, odnosno da prihvate eksteritorijalni model za srpske manastire i najznačajnije versko-kulturne objekte", kaže Anđelković. On, međutim, smatra da taj Dačićev predlog treba povezati sa statusom Republike Srpske i u tom kontekstu navodi da Srbija treba da definiše šta je spremna da da Albancima južno od Ibra i koje su to teritorije koje je spremna da im prepusti, a zauzvrat da traži isto za Republiku Srpsku, ako Banjaluka deli takav stav.

UGLEDNI NEMAČKI NOVINAR O PREDSEDNIKU SRBIJE: Vučić odlučno radi na približavanju EU i veže za sebe uspešne ljude!

Republika Srpska je, kaže, Dejtonom definisana kao deo konfederalne bosansko i hercegovačke zajednice, a od zaključivanja tog sporazuma do danas stalno je vršen pritisak na Banjaluku da prepusti ingerencije, te Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, prema njegovim rečima, treba da podrži Banjaluku u njenim legitimnim zahtevima da im se vrate sva prava oduzeta od Dejtona na ovamo.

"To znači da Republika Srpska treba u nekom roku da dobije pravo na refrendum da se izjasni da li želi da ostane u sastavu BiH, da bude samostalna držva ili da se pripoji Srbij,i jer ako Albanci na Kosovu južno od Ibra tamo gde su većina takvo pravo dobiju, a oni su bili manjina unutar Jugoslavije, logično je da srpski narod u BiH gde je konstitutivan i uvek je bio narod, a ne nacinalna manijina dobije slično pravo", smatra Anđelković.

Kada je reč o predlog lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića o primeni takozvanog Kiparskog modela kao rešenja za KiM, Anđelković kaže da on nije realan, iz prostog razloga što kiparski model podrazumeva da Srbija može da uđe u EU, a jug Kosova ostaje van evrointegracija sve dok se ne dogovori sa Beogradom.

Nerealno je, navodi, da zapadne sile koje su bile protektor Kosova i koje su promovisale secesiju sad ođednom tako promene poziciju da stanu na našu stranu i da izvrše pritisak na jug, odnosno na Prištinu da prihvati naše uslove i tek preko Beograda da uđe u EU.

"Naprosto, nama je prostor za cenkanje baš u tome što možemo da otvorimo vrata za ulazak Kosova u EU, jer dok Slovacka, Španija i još nekoliko država EU ne prihvate nezavisnost to nije moguće. Znači Beograd može da otključa kapije EU za jug Kosova, a zauzvrat da nam EU da ustupke, to znači sever Kosova i to znači Republika Srpska", zaključuje Anđelković.

#Dragomir Anđelković

#Kosovo

'