AKTUELNO

Dijalog o pitanju Kosova i Metohije na koji je pozvao predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najvažnija stvar, on ide protiv onih koji misle da je stanje na KiM zakucano, dijalog je nešto što otvara jedan novi pristup, ocenio je direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojčić.

- Ideja dijaloga je legitimacija za nastup za sve one koje kažu da su demokrate, a evo mi ćemo na najdemokratskiji način kroz najširi dijalog svih značajnih faktora upravo da raspravljamo o toj temi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim dobija novi argument,  novu polugu u tretiranju kosovskog pitanja i odnosa Beograda i Prištine pred Međunarodnom zajednicom - istakao je Kojčić u Jutarnjem programu TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

Kojičić, koji se osvrnuo na pisanja medija da postoje pritisti sila da Srbija odustane od dijaloga, kaže da je nesumnjivo da postoje neki pritisci i kada se uzme u obzir da neke zemlje smatraju da su 1999. godine, nakon bombardovananja Jugoslavije završile posao za Kosovo i smatraju da nema razloga da se o bilo čemu pregovara, a to je ono na šta je Vučić skrenuo pažnju  - da nama ne odgovara "zamrznuta kriza", kriza koja će stalno da traje pa da se povremeno aktivira u zavisnosti od toga kome je i u kojoj je meri to potrebno.

Međutim, stvar oko dijaloga, koji je pokrenuo Vučić, ističe, Kojčić,  počevši od svog autorskog teksta u "Blicu" stoji otprilike ovako - on je uveo jednu vrstu novine u našu unutrašnju politiku - ne vodi samo izvršna vlast ili predsednik države politiku nego se traži konsenzus kao jedna vrsta sasvim razumnog normalnog zajedničkog imenitelja iza kog bi stali svi građani i sve relevantne "političke adrese".

-Potrebno je da definišemo koje su to vrednosti iza kojih stoji srpsko društvo i koji su to ciljevi najbitniji. Vučić je tražio da se izađe u jedan opšti dijalog kako bi se izmerile dimenzije, političke volje, a primetili se, više se priča o ideji o dijalogu nego o samim idejama - ocenio je on.

Kako naglašava, specifičnost Vučićeve politike je ta da on ide da na potpuno nov način legitimizuje politiku Srbije.

-Mi nismo imali idealne odnose sa Nemačkom u prošlosti, a on je krenuo da to ispravlja, on stalno govori o stabilnosti - to je stabilnost vezana za čitav Balkan pa je zato prepoznat u međunarodnim krugovima prvo kao čovek koji zagovara stabilnost i mir na Balkanu a to je i interes EU, jer je u perspektivi najvažnije da ovde budu mir i stabilnost i time se razlikuje od svih političara na ovim prostorima - zaključio je Kojčić.

#Aleksandar Vučić

#Balkan

#Dijalog

#Kosovo

#Mir

'