AKTUELNO

Veljko Odalović, generalni sekretar mininistarstva spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestala lica, rekao je da vreme nije saveznik i kako vreme više odmiče problematika nestalih se sve teže rešava.

Prema njegovim rečima, razlog tome je sve manje novih informacija i spremnosti da te informacije budu podeljenje sa svima koji vode vladina tela koja se bave problematikom nestalih lica.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Činjenica je da i ovim održavanjem, uslovno u javnosti, ove teme na način da obeležavamo značajne, odnosno teške datume, tragedije, kidnapovanja, nestanke i ubistva, želimo da dodatno podstaknemo i animiramo javnost, ali i one, siguran sam, koji su u posedu informacija da ih podele sa nama. Ova problematika je jedna civilazijska i humanitarna, ali značajno i političko pitanje, jer je zbog stabilizacije celog stanja u regionu potrebno razrešiti ovu situaciju. U regionu je oko 10.600 nestalih osoba što je jedan grad koji nam neda da krenemo punim kapacitetom u normalizaciju odnosa, jer iza tih 10.600 nestalih stoje desetine ili stotine hiljada što članova porodica, što onih koji su direktno zainteresovani za njihovu sudbinu. Oni su neko ko može da bude faktor stabilnosti, ali, uslovno da kažem, i detstabilizacije, jer jednostavno oni imaju opravdan zahtev i opravdano traže od svih nas koji se bave ovom problematikom da brže rešavamo suidbinu njihovih najmililih – rekao je Odalović za televizoju Pink i dodao:

-Oni s pravom apeluju i traže da podržimo njihov zahtev koji je legitiman, a to je da se procesuiraju odgovorni za zločine, jer nisu oni sami od sebe nestali. Neko je njih kidnapovao, odveo, nažalost najčešće i ubio. To je nešto što, kada govorimo o ukupnom stanju u regionu, da su mnogi zločinci i ubice na slobodi.

Odalović napominje i to da mnogi zločinci učestvuju i u institucijama, prvo misleći na kosovske institucije.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Ljudi koji su apsolutno odgovorni kroz komandnu, a kroz istrage utvrdiće se i da li postoji i individualna odgovornost. Ono što mislim da je izuzetno važno insstirati i ponavljati jeste da niko nije dao odgovor za zločine koji su se desili nad Srbima na prostoru Kosova i Metohije. Takav kakav je bio Tribunal u Hagu, jednostavno zatvorio je istrage, oslobodio one za koje je izvesno da su počinili zločine. Kosovske institucije ovakvo koncipirane nemaju nikakav interes da ovu problematiku rešavaju, jer bi se najdirektnije susreli sa ljudima koji vrše vlast da li lokalnu ili neki drugu. Kosovsko driuštvo neće da se suoči sa ovim zločinima i tragedijama – rekao je Odalović.

#Televizija Pink

#Veljko Odalović

#nestali

'