AKTUELNO

U ime građana Srbije i u svoje ime, Vučić je uputio srdačne čestitke predsedniku Indije Ram Nat Kovindu, indijskoj vladi i svim građanima te zemlje, povodom jubilarnog Dana nezavisnosti.

Indiju vidimo kao velikog prijatelja i značajnog partnera za saradnju, a naročito želimo da povećamo obim privredne saradnje i da je podignemo na viši nivo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom 15. avgusta, Dana nezavisnosti Indije.

- Odnose dve zemlje karakteriše tradicionalno prijateljstvo, bez otvorenih pitanja, uz puno međusobno uvažavanje i visok stepen podrške u najvažnijim oblastima - naveo je predsednik Vučić.

Pročitajte još: VUČIĆ I KITAROVIĆ DOLAZE U SARAJEVO

Prema njegovim rečima, važan pokazatelj doslednosti politike Indije ogleda se i u principijelnom stavu da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.

- Time na najbolji način manifestuje ulogu čuvara i graditelja pravednijeg međunarodnog poretka, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava - ocenjuje Vučić.

Podsećajući na svoju posetu Indiji u januaru ove godine, Vučić navodi da je bio impresioniran rezultatima te zemlje u razvoju privrede i primeni savremenih tehnologija.

Foto: Informer

- To je svakako odraz uspešnih mera Vlade Indije, predvođene premijerom Narendra Modijem, ali i rezultat znanja i marljivosti građana, privrednika, stručnjaka Indije - naveo je predsednik Srbije.

Foto: Informer

- U tome vidim i velike mogućnosti za intenziviranje svih vidova saradnje Srbije i Indije, pri čemu posebno želim da povećamo obim privredne saradnje, unapredimo je i podignemo je na viši nivo - ističe Vučić.

Dan kada je pre 70 godina proglašena nezavisnost Republike Indije i kada se u NJu Delhiju, kako dodaje, prvi put zavijorila trobojka sa okruglom ašok čakrom u sredini, označava konačnu pobedu ideje i učenja velikog Mahatme Gandija da je moguće izvojevati nezavisnost nenasilnim aktivizmom, mirnim načinom i bez prolivanja krvi.

- Samo godinu dana kasnije, tadašnja Jugoslavija, sa Srbijom u svom sastavu, uspostavila je diplomatske odnose sa Republikom Indijom. To znači da ćemo već sledeće godine obeležiti i važan zajednički jubilej - 70 godina diplomatskih odnosa - poručuje Vučić.

U ime građana Srbije i u svoje ime, Vučić je uputio srdačne čestitke predsedniku Indije Ram Nat Kovindu, indijskoj vladi i svim građanima te zemlje, povodom jubilarnog Dana nezavisnosti.

#Aleksandar Vučić

#Indija

#čestitka

'