AKTUELNO

Nekoliko godina pre potpisivanja Briselskog sporazuma prvo u okviru tzv. „Budva procesa“, a kasnije „Sledite nas“ inicijative počeo je dijalog između srpskih i albanskih narodnih poslanica, predstavnica NVO, profesorki Univerziteta, novinarki i ostalih žena učesnica iz Beograda i Prištine pretežno albanske i srpske nacionalnosti. Zašto smo pokrenule dijalog? Izdvojila bih tri razloga:

- Zato što njegove akterke veruju da je zajednička budućnost Srba i Albanaca moguća bez obzira na težinu prošlosti i izazove sa kojima se suočavaju ;

- Zato što je nastavak procesa pomirenja između Srba i Albanaca naša obaveza zbog mladih generacija;

- Zato što smo procesom dijaloga ostvarile minimum interesa koji nas spajaju, a onima koji to odbijaju da vide smatrala sam da treba da pokažemo put da ih što pre pronađu.

Zašto je naš dijalog postao održiv svih ovih godina? Nismo insistirale na očiglednim razlikama i ožiljcima prošlosti već smo pronašle sličnosti i zajedničke teme koje nas povezuju. Naše zajedničke teme u dijalogu vezane su za pitanja iz oblasti rodne ravnopravnosti, a posebno, veće učešće žena u političkom i javnom životu , borbu protiv nasilja nad ženama, ekonomsko osnaživanje žena, zdravlje i obrazovanje žena…

Šapiću, kad ćeš da dovršiš rušenje ujakove divlje gradnje? (FOTO)

Koji su naši rezultati? Snimile smo film pod nazivom „Sledite nas“ prikazujući ga u mnogim gradovima posle Beograda i Prištine, pozivajući građane da se okrenu rešavanju životnih problema u svojim sredinama. Inicijativu „Sledite nas“ prenele smo i na mlade u okviru malih, aktivnih grupa koje su pronašle sličnosti i zajedničke teme koje se odnose na izazove sa kojima se mladi suočavaju, a koji i danas aktivno komuniciraju, razmenjuju mišljenja i međusobno se posećuju u Beogradu i Prištini.

Inicijativa „Sledite nas“ predstavlja uspešan proces izgradnje poverenja kroz dijalog između istaknutih žena Beograda i Prištine u okviru kojeg smo, svih ovih godina, delile zajednička iskustva. Tokom našeg, višegodišnjeg dijaloga, često smo nailazili na otpor i nerazumevanje u svojim sredinama kao i od svojih kolega. Danas je drugačije. Umesto osporavanja, mnogi nas poštuju i podržavaju zbog istrajnosti u saradnji koju vodimo, uprkos konstantnim izazovima. Posebno bih istakla podršku i objektivnost medija u Beogradu i Prištini jer su nam pomogli da suštinu našeg dijaloga na pravi način prenesemo građanima.

Gotovo identična situacija bila je i sa potpisivanjem Briselskog sporazuma , dokumenta koji je svih ovih godina pomogao opstanku Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji i na koji se uvek pozivamo kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Sagledavajući sve okolnosti, probleme , teškoće ali i perspektivu u primeni Briselskog sporazuma kao i izvlačeći pouke iz procesa pregovora o Kosovu koje su vodili Z. Đinđić, V. Koštunica i B. Tadić , Aleksandar Vučić je državnički mudro i hrabro otvorio unutrašnji dijalog o rešavanju kosovskog pitanja. Cilj dijaloga je sagledavanje gde smo sada ,šta možemo da uradimo i da li je moguće doći do unutrašnjeg konsenzusa o Kosovu?

RASPALI SE PRE UJEDINJENJA! Janković se ogradio od Šuleta: ON RADI SAMO U IME DS, JA MISLIM DRUGAČIJE!

I uprkos osporavanju , kritikama i težini problema dijalog je počeo sa predlozima i mišljenjima intelektualaca, političara a početkom jeseni se očekuje i njegova institucionalizacija u svim forumima.

Pokretanjem unutrašnjeg dijaloga o Kosovu predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao „važnost da sa Albancima imamo dobre odnose sa ciljem da ih uredimo jednom zauvek a ne da živimo u zamrznutom konfliktu“. Krajnji ishod je postizanje kompromisa za koji su nam potrebni dovoljno jaki argumenti jedne i druge strane ali i hrabrost da sebe pogledamo u oči i kažemo ,,ovo je realno ,ovo nije,,.

To je veliki politički izazov koji je pred nama i koji je, po mom mišljenju, pokrenut u pravom trenutku jer svako njegovo odlaganje predstavlja produbljivanje razlika i mogućnost da se zamrznuti konflikt otkravi i eskalira.

Zato je važno da učimo na greškama iz prošlosti da bismo imali pravo na budućnost.

U Beogradu 14. 08. 2017. godine

Autorka teksta: Dubravka Filipovski, samostalna narodna poslanica i učesnica inicijative „Sledite nas“.

Foto: Tanjug

#Inicijativa

#dubravka Filipovski

'