AKTUELNO

Kako je Linta naveo u saopštenju, Hrvatska je država u kojoj 27 godina traje proces rehabilitacije zločinačke NDH i njenih simbola.

Odluka splitskih HOS-ovaca i njihovih prijatelja da plove Neretvom noseći zastavu sa nacifašističkim natpisom "Za dom spremni" - sasvim je uobičajno i zakonito ponašanje u Hrvatskoj, ocenio jepredsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

- Hrvatska je država u kojoj 27 godina traje proces rehabilitacije zločinačke NDH i njenih simbola - naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj našem portalu.

Podsetio je da je ustaški pozdrav "Za dom spremni" integralni deo grba Udruženja dobrovoljaca HOS-a koje je uredno registrovano još 1998. godine u Kancelariji za opštu upravu grada Zagreba, a 2003. godine upisano u Registar udruženja pri Ministarstvu uprave Hrvatske.

- U Hrvatskoj nema političke volje niti društvene saglasnosti da hrvatska država zakonski jasno definiše da je ustaški pozdrav 'Za dom spremni', pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba u NDH, krivično delo s ciljem izazivanja i raspirivanja nacionalne, verske i rasne mržnje, kao i da predvidi visoke zatvorske i novčane kazne za pojedince i grupe koji ga uzvikuju, ispisuju na objektima, nose na zastavama ili koriste na razne druge načine - dodao je Linta.

Kaže da je glavni razlog to da su prvi hrvatski predsednik Tuđman i HDZ rehabilitovali ustaštvo nakon dolaska na vlast 1990. godine.

Splitski HOS-ovci i njihovi prijatelji juče su plovili Neretvom noseći zastavu sa natpisom "Za dom spremni", zbog čega je intervenisala i policija.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

'