AKTUELNO

Tek što je danas počeo nastavak konstitutivne sednice parlamenta, proglašena je petnaestominutna pauza zbog nedostatka kvoruma, jer su u sali bila samo 53 poslanika od 61, koliko je neophodno.

Prisutni su samo članovi Samoopredeljenja, Demokratskog saveza Kosova i Mijaim Zeka, kao jedini poslanik PAN Koalicije, proizašle iz "ratnog krila", a koju čine Demokratska partija Kosova (DPK - Tači), Alijansa za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija.

Inače, u kosovskoj skupštini je od jutros veoma živo, nakon prethodnih nekoliko dana obeleženih ucenama, bojkotom, konsultacijama, zbog čega deo javnosti očekuje nove vanredne parlamentarne izbore koji bi bili održani zajedno sa lokalnim u oktobru, prenose mediji.

I dok je predsedavajući Adem Mikulovci, poslanik Samoopredeljenja, bio spreman za početak sednice, lider Demokratskog saveza Kosova, odlazeći premijer Isa Mustafa je sazvao konsultacije sa poslanicima te partije.

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ U EKSKLUZIVNOM INTERVJU NA TV PINK: Izazov je KLJUČNA REČ ZA SRBIJU! (VIDEO)

U međuvremenu, vođa Aljanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli, koalicionog partnera DSK, poručio je Mustafi I Aljbinu Kurtiju, neformalnom lidru Samoopredeljenja, da će njegova partija napustiti predizbornu koaliciju, ukoliko u roku od deset dana ne budu formirane institucije, piše Zeri.

Pacoli se, naime, zalaže za široku koaliciju svih političkih subjekata jer smatra da je to jedini izlaz Iz političke krize, a juče se on sastao I o tome razgovarao sa kandidatom velike, tzv. ratne koalicije za premijera Ramušem Haradinajem.

Oni su, kako je saopšteno, razgovarali u prijateljskom tonu I saglasili se da je hitno formiranje institucija neophodno.

Zeri piše i da Tačijeva DPK neće prisustvovati današnjoj sednici, iako ima eksluzivno pravo da predloži kandidata za predsednika parlamenta.

Oni očekuju da naredne konsultacije šefova poslaničkih grupa budu održane u sredu, a sednica parlamenta u četvrtak, kako bi tog i narednog dana, u petak, bilo okončano konstituisanje parlamenta.

Kandidat te koalicije za predsednika parlamenta je ponovo Kadri Veselji, koji međutim, kako se pokazalo do sada, ne može da dobije neophodnu većinu glasova 61 poslanika.

#Kosovo

#Skupština

'