AKTUELNO

Ona je objasnila da je na jednoj strani premijer Vučić, koji je na izborima vrlo ojačan i ima jaku stranku iza sebe, a u Prištini je vlast podeljena između tri različita tabora i nema nacionalnog konsenzusa o bilo kojoj temi.

Nemačka ambasadorka u Prištini Angelika Fits izjavila je da je dijalog Beograda i Prištine jedan od političkih prioriteta na Kosovu, ali da ne vidi kako će da bude nastavljen.

Na pitanje da li je na jednoj strani jaki (Aleksandar) Vučić, a na drugoj slabo Kosovo, Fits za "Dojče vele" ocenjuje da u ovom trenutku između dve strane postoji velika asimetrija.

- Na jednoj strani je premijer Vučić, koji je na izborima vrlo ojačan i ima jaku stranku iza sebe, a ovde je vlast podeljena između tri različita tabora i nema nacionalnog konsenzusa o bilo kojoj temi. U takvoj situaciji je nastavak dijaloga teško moguć - smatra ambasadorka.

Foto: Tanjug

Upitana da li Kosovo u ovom slučaju i politički gledano, slabi u ovim pregovorima svoje pozicije još više, ona je odgovorila potvrdno, navodeći i da se još ne ocrtava na kom nivou bi dijalog mogao da bude nastavljen.

"Teško je moguće da taj dijalog možže da se nastavi, a da u njega ne bude uključen i kosovski parlament", smatra Fits.

Ona navodi i da je dijalog u zastoju od pre godinu dana, kao i da postoje brojni dogovori koji se ne implementiraju, navodeći dogovor o srpskoj zajednici ili energetici.

#Aleksandar Vučić

#Angelika Fits

#Dijalog

#Kosovo

#ambasador

'