AKTUELNO

Profesor dr Zoran Dragišić sa Fakulteta za bezbednost rekao je da bi bio srećan kada bi video da Srbi u Hrvatskoj imaju ista prava koja imaju Hrvati u Srbiji.

-To naravno znači da kada su u pitanju naši građani hrvatske nacionalnosti, da se o njihovim pravima mora voditi računa i ono što je jako važno jeste da Srbija ni na jedan način do sada nije reagovala na ono što je dolazilo iz Hrvatske, ni na koji način se to nije odražavalo na položaj naših građana hrvatske nacionalnosti, niti sme niti će se to dogoditi. Dok god se vodi ovakva politika u Srbiji, to je najispravnija politika, građani Hrvatske nacionalnosti oni su građani Srbije i kao takvi moraju da uživaju najveća prava bez obzira na to šta se dešava u Hrvatskoj. Ni na koji način ne treba da postoji reciprocitet između položaja Srba u Hrvatskoj i položaja Hrvata u Srbiji. Naši građani hrvatske nacionalnosti apsolutno moraju biti zaštićeni i imati sva prava koja imaju – rekao je Dragišić.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Prema njegovim rečima, očigledno je da je vlast iz perioda devedesetih u Srbiji odradila jedan vrlo prljav trgovački posao .

-Neverovatno je da neko istrguje sa životima i sudbinama 250.000 ljudi. Mnogo veći egzodus Srbi su doživeli pre Oluje. Srbi iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, velikih gradova u Hrvatskoj, imali ste najveći broj Srba. Većina nije živela u Krajini, već u velim gradovima. I taj egzodus Srbi su doživeli pre početka oružanih dejstava pre devedesetih. Godina 1991. je postala nepodnošljiva za Srbe, da ne govorimo o tome da su Srbi izbacivani sa posla samo zbog srpskog imena i prezimena. To su stvari koje su mnogo gore i ta sudbina Srba iz velikih gradova se gotovo i ne spominje. Mislim da je patnja Srba iz velikih gradova, koji dođu i vide da je njihov stan obeležen, kolege na poslu okreću glavu od vas, to je situacija koja se događala Jevrejima tridesetih godina u Nemačkoj – istakao je Dragišić i prokomentarsisao i egzodus Srba tokom Oluje:

-Neshvatljivo mi je da neko na taj način precrta sudbine 250.000 ljudi. Ne znam kakve su odluke tada donošene. Preko teritorije Srpske su hrvatske trupe prošle do Knina, a da niko nije pružio nikakakav otpor. Ne znam kakve su odluke tada donošene, ne znam šta je Milošević tada uradio. Ali sasvim je jasno bilo da se radi o državnoj politici, čišćenja hrvatske od Srba. Posle oluje nedeljama su upadali u kuće i ubijali sve koji nisu hteli da napuste Hrvatsku. Većina ljudi koja je ubijena posle oluje bila je starija od 60 godina

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Dragišić je tokom razgovora na televiziji Pink rekao da ne veruje da će se građani Srbije odreći svoje imovine zbog povećanja poreza u Hrvatskoj.

Govoreći o bezbednosnoj situaciji Dragišić je rekao da je najveći broj migranata trenutno u Turskoj i oni koji budu krenuli iz Sirije i Iraka, će ići preko Turske kod nas.

Dragišić je dodao da je Turska prva država koja prikuplja informacije o tim ljudima i da je važno da od Turaka imamo kvalitetne informacije o ljudima koji idu preko naše teritorije.

Prema njegovim rečima, Turska i Srbija imaju isti geografski položaj, i da su za nas od velikog značaja ti odnosi sa Turskom koja je za nas, prema mišljenju Dragišića, izuzetno važna država.

#Televizija Pink

#Zoran Dragišić

'