AKTUELNO

Šta je prethodilo Oluji i da li je završena? Kakva je budućnost regiona, ako jedan isti događaj za Srbiju predstavlja zločin, a za Hrvatsku - Dan pobede i domovinske zahvalnosti? O ovome su za TV Pink govorili predsednik Srpske radikalne stranke dr Vojislav Šešelj, marketinški stručnjak Nebojša Krstić, analitičar Dejan Vuk Stanković i glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Informer" Dragan J. Vučićević.

Vojno policijska akcija "Oluja" počela je 4. i trajala je do 5. avgusta i tokom njenog trajanja hrvatske snage su ubile najmanje 1.800 Srbe, a proterale 250.000. Spaljivane su i uništavane kuće, okućnice, uništavane njive i polja, gašeni su i mladi i stari životi, a sudbina mnogih Srba je i dalje nepoznanica. Sve ovo zločinaštvo imalo je za cilj da se Hrvatska "iščisti" od Srba.

Foto: Printscreen Youtube

Akcija "Oluja" jedno je od najmasovnijih i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koja su se dogodila u ratovima na prostorima bivše SFRJ u kojoj su oko 62 odsto žrtave bili civili.

Pročitajte još: DAN SEĆANJA NA ŽRTVE OLUJE Vučić: Srbija danas ima glas koji se čuje i poštuje i koji će podsećati svet na STRAVIČAN ZLOČIN!

I dok se ceo svet zgrožava nad hrvatskom surovošću i srpskim žrtvama, Hrvatska slavi radostan dan - praznik. Osim koncerata i brojnih manifestacija koje veličaju današnji dan stravičnog zločina nad jednim narodom, izjave hrvatskih zvaničnika tek izazivaju gađenje i, malo je reći, čuđenje.

Današnji dan jedan je od najvažnijih dana u hrvatskoj istoriji. Peti avgust 1995. je dan kada smo pod vođstvom našega prvog predsednika Franje Tuđmana blistavom vojnom pobedom okrunili svoju viševekovnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, potvrdili svoj međunarodni položaj i osigurali demokratski razvoj našem društvu - rekla je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je, polažući venac na zagrebačkom groblju Mirogoj, da "odaje počast hrvatskim braniteljima i svima koji su za slobodu domovine dali život i zdravlje u odbrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića".

Pročitajte još: Hrvatska slavi veliki zločin i etničko čišćenje, a Srbija se seća i tuguje!

U to vreme je državnička mudrost i odvažnost prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, u kompleksnim međunarodnim i sigurnosnim okolnostima, pridonela oslobađanju ne samo većine okupiranih teritorija Hrvatske,već je značila i strateški preokret odnosa u BiH, sprečavanje nove Srebrenice u Bihaću i da je zahvaljujući Oluji došlo do postizanja Dejtonskog i Pariskog sporazuma - naveo je Plenković.

22:49 - Marketinški stručnjak Nebojša Krstić smatra da je problem to što se može snimiti šest emisija gde će se navoditi užasi, a da je poenta da se pronađe sagovornik u Hrvatskoj, na čemu intenzivno radi predsednik Srbije.

Foto: TvPink Printscreen

- Srbija treba da nađe način da razgovara, da stvori dijalog i formulu života na Balkanu koja neće podrazumevati sukob i rat - rekao je Krstić.

"To što se Hrvati ne stide jeste malo naš, ali većinski samo njihov problem"

22:45 - Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da su se prioriteti nakon Miloševića promenili, te da je Hrvatska vodila drugačiju politiku prema Srbiji, pre svega zbog ulaska u EU, jer je trebalo zadovoljiti dobrosusedske odnose.

- Ličilo je da smo izašli iz začaranog kruga, dok nisu ušli u EU, kada su krenuli provokativni govori, rušenja ćiriličnih tabli, renesana ustaštva, slučaj Stepinac. Umesto da se nastave antifašističke vrednosti, rešili su da rehabilituju jeziv odnos prema Srbima - rekao je Stanković.

"Nećemo se izvinjavati za zločine koje su oni počinili, iako su pojedini DOS-ovci to radili"

22:26 - Dragan J. Vučićević istakao je da za Srbe u Hagu nema pravde, te da šta god govorili o oslobađanju Ante Gotovine i njegovih saradnika, ne umanjuje činjenicu da je reč o najtežem zločinu u 20. veku.

- Ubijeno je skoro 3.000 ljudi, uključujući više od 1.300 žena, između 500 i 700 staraca, a najmanje vojnika. To je to strašno licemerje. Niko u Hrvatskoj od viđenijih intelektualaca i javnih ličnosti nije ustao i rekao da je strašno slaviti Oluju. Iz hrvatskog budžeta je plaćen koncert Tompsona koji peva večeras u Slunju. Ljubav i bratsktvo sa Hrvatima nisu mogući. Oni mogu da budu ekonomski ispred nas, ali džaba im to kada su nacija koja slavi zločinaštvo - rekao je Vučićević.

On je podsetio da katolička crkva u Hrvatskoj želi da kanonizuje Alojza Stepinca, čoveka koji se susreće sa Antom Pavelićem, čovekom koji je bio saradnik u najmonstruoznijim zločinima.

Foto: TV Pink

- I to govori o stanju hrvatske nacije. Ne postoji primer u istoriji da se u Evropi desio genocid nad NDH. Šta je sa svedočenjem kuvarice Mare Obudovne iz dvora na Uni koja je ispričala kako su Srbe vodili na pogubljenje, koja je i sama dokrajčila jednu Srpkinju - podsetio je urednik "Informera", ističući da to danas slavi evropska elita pri odlasku u Blajburg, a da svet na to ćuti.

"Nisu optuženi minustri Unutrašnjih poslova, ministri odbrane, ni sam Tuđman"

22:15 - Predsednik SRS Vojislav Šešelj podsetio je da banjalučki korpus 1995. godine nije ispalio nijedan metak, te da je Grahovo predato skoro bez borbe.

- Mi smo upozoravali da se Srbija brani u Kninu i da se Kosovo brani u Kninu, ali niko nije slušao - rekao je Šešelj.

Foto: TvPink Printscreen

Krajinu je, kako je istakao, napala Amerika i njeni generali.

- Nijedan Hrvat iz Hrvatske nije osuđen pred Haškim sudom. Jer sud nije anti-hrvatski, već anti-srpski - rekao je predsednik SRS, dodajući da je tako jer nisu primenljivani isti kriterijumi.

"Hrvatska sprema carinski rat, ali i Srbija svoj odgovor"

22:08 - Analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da treba da poboljšamo odnose sa Hrvatskom, mada vidi da se sprema carinski rat.

Foto: TvPink Printscreen

- Podsećam vas na inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović na kojoj je Vučić "ukrao šou" Kolindi, koja je imala provokativne izjave, podsećam vas na lomljenje ćiriličnih tabli i tako dalje. A sve to radi država koja je u EU. Srbija mora racionalnom politikom da nanese malu štetu Hrvatskoj i da joj vrati istom merom. Treba da budemo svesni njihove perfidne politike i da se naoružavamo u političkom smislu. Treba da budemo spremni na to da mi nećemo imati prijateljstvo sa njima - rekao je Stanković.

"Život na Balkanu ne može da funkcioniše u konfliktu"

22:03 - Marketinški stručnjak Nebojša Krstić smatra da je obeležavanje koje smo videli juče bilo dostojanstveno, bez teških reči i pretnji.

- Mislim da treba da svi zajedno nađemo izlaz iz ove situacije, situacije cinizma s jedne strane i sećanja na žrtve sa druge. Treba da razgovaramo i da izađemo iz začaranog kruga potencijalnih okršaja. Ne treba da se grlimo, ali da naučimo da živimo kao komšije - rekao je Krstić.

"Tek se Vučić setio da obeleži godišnjicu Oluje kako dolikuje"

22:00 - Urednik "Informera" Dragan J. Vučićević smatra da su vlasti iz Beograda ćutke gledale zločine, a da je veći problem ono što se dešavalo posle 5. oktobra.

- Zabranjivali su da pomenemo Oluju, da je obeležimo. Da li se sećate da se do 2015. obeležavala godišnjica Oluje? Nije! A znate li zašto? Boris Tadić je rekao da se to neće raditi da se Hrvati ne bi ljutili - rekao je Vučićević.

Foto: TvPink Printscreen

"Istorija je puna tajanstvenih događaja koji se teško razjašnjavaju"

21:52 - Predsednik SRS Vojislav Šešelj rekao je da je posleratni popis stanovništa bio po nacionalnosti, ne veri, te se brojni muslimani izjašnjavaju kao Srbi, te se ispostavlja da je broj žrtava manji nego što zapravo jeste.

- Brojke treba sagledavati u širem kontekstu - rekao je Šešelj, dodajući da dobri odnosi sa Hrvatskom ne postoje i neće postojati narednih sto godina.

"Vučićev govor na Veterniku je bio toliko konkretan da se nikako nije mogao protumačiti na pogrešan način"

21:47 - Marketinški stručnjak Nebojša Krstić rekao je da Hrvati nisu pobili te ljude, već su to uradili zločinci koji pripadaju tom narodu.

Foto: TvPink Printscreen

- I predsednik je juče bio određeniji u svom govoru, pa se ono što je juče rekao ne može negativno protumačiti. Bitno je konkretno govoriti o žrtvama i tražeti konkretne krivce - rekao je Krstić.

Kada je reč o izjavama hrvatskih zvaničnika, kako smatra, vidi se da i oni sami traže opravdanje za zločin, jer "se stalno nešto pravdaju".

- Postoji tendencija da je ovaj zločin jedan od najvećih u svetskoj istoriji. I ovo je najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata. To su činjenice - rekao je Krstić.

"Svega 8.000 ljudi bilo na proslavi Oluje u Hrvatskoj"

21:41 - Urednik lista "Informer" Dragan J. Vučićević je podsetio da se na proslavi "Oluje" nije bilo visokih svetskih zvaničnika po prvi put, te da se okupilo svega 8.000 ljudi, prema pisanju hrvatskih medija.

- Ovo ne potire činjenicu da oni slave masovno klanje. Oni se zaista ničega ne stide. Ne stide se četvoro dece koje smo danas namerno stavili na naslovnu stranu. Ta deca su ubijena u bombardovanju izbegličke kolone. Za tu decu i 2.000 pobijenih Srba niko nije odgovara - rekao je Vučićević za TV Pink.

Foto: TvPink Printscreen

On je podsetio na slučaj sela Grubor u kojem je najviše ubijeno staraca, te da je njihov najveći zločin bio taj što su "brali kukuruz".

- Veliki hrvatski branitelji, kako nazvaju sami sebe, oslobodili su svoju zemlju od staraca i dece. I oni to slave. Pa, sram ih i stid bilo - rekao je Vučićević.

"Neumesna i cinična izjava hrvatskog premijera"

21:37 - Analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da je izjava Plenkovića neumesna i cinična, a istovremeno pokazuje da premijer Hrvatske ne želi dobrosusedske odnose.

Foto: TvPink Printscreen

- Postoji anti-srpski obrazac koji je deo njihovog kulturnog identiteta. To je dokaz da Hrvatska nije dostigla civilizacijske vrednosti koje se cene u Evropi. Ovo se vidi i kroz izjave hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović. Postoji tolerancija u Briselu i Vašingtonu, što proističe kroz činjenicu da je Hrvatska dobar saveznik - rekao je Vuk Stanković, dodajući da je lojalnost stečena željom Hrvata da se dodvore SAD i Evropi.

"Hrvati se ničega ne stide"

21:33 - Predsednik SRS Vojislav Šešelj prokomentarisao je izjavu hrvatskog premijera kao vrhunski cinizam i bezobrazluk.

Foto: TvPink Printscreen

- Setim se Jovana Dučića koji je u Beloj kući rekao da su Hrvati najhrabriji jer se ničega ne stide. I zaista je tako. Oni veličaju najgori zločin i spremni su da zločine ponavljaju, čega smo svedoci u prošlosti - rekao je Šešelj za TV Pink.

#Oluja

#Televizija Pink

'