AKTUELNO

Kako je istakao, sramna je čestitka hrvatske predsedniceu kojoj se, između ostalog, kaže da je 5. avgust tobože dan kada su Hrvati blistavom vojnom akcijom okrunili svoju viševekovnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas kao bezočne laži i sramne, izjave najviših hrvatskih funkcionera povodom godišnjice "Oluje".

Linta u saopštenju kaže da su bezočne laži izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je državnička mudrost Franje Tuđmana doprinela ne samo oslobađanju okupiranih teritorija Hrvatske, već i da je akcija "Oluja" sprečila novu Srebrenicu u Bihaću, kao i da su hrvatski branitelji dali život i zdravlje u odbrani od velikosrpskog režima Slobodana Miloševića.

Linta kao bezočne laži ocenjuje i izjave predsednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da je akcijom"Oluja", koja je bila tobože legitimna oslobodilačka akcija, oslobođenja okupirana teritorija i slomljen san o Velikoj Srbiji, kao i da je Hrvatska prema Srbiji vodi politiku dobrosusedskih odnosa.

Pročitajte još: Hrvatska slavi veliki zločin i etničko čišćenje, a Srbija se seća i tuguje!

On smatra i da je sramna čestitka hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u kojoj se, između ostalog, kaže da je 5. avgust tobože dan kada su Hrvati pod vodstvom Franje Tuđmana blistavom vojnom akcijom okrunili svoju viševekovnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, potvrdili svoj međunarodni položaj i obezbedili demokratski razvoj svom društvu.

Linta ističe da se dobro zna da je režim Franje Tuđmana zajedno sa ustaškom emigracijom osmislio koncept stvaranja etnički čiste hrvatske države po uzoru na zloglasnu NDH.

Glavni element te politke bio je nasilno i trajno proterivanje Srba iz hrvatskih gradova i krajiškog područja. To je bilo moguće samo masovnim činjenjem zločina prema srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, planskim miniranjem preko 10.000 srpskih kuća i lokala i nasilnim izbacivanjem Srba iz stanova u nizu hrvatskih gradova, kao i sistematskim pljačkanjem i uništavanjem srpske imovine na krajiškom području tokom i poslije niza hrvatskih zločinačkih akcija od 1991. godine pa zaključno sa "Olujom", stoji u saopštenju.

Linta podseća da je prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2011. godine na 1.400 strana ubjedljivo dokazano da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat i najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata.

Nažalost, politika dvostrukih standarda zapadnih sila gurnula je navedene činjenice pod tepih i odlučujuće doprinijela učvršćivanju proustaških stavova kod većine hrvatskih političara i hrvatskog naroda, naveo je Linta.

#Hrvatska

#Miodrag Linta

#Oluja

'